Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat doua ghi­duri in care le recomanda clientilor bancilor cum tre­buie sa procedeze pentru a evita procesele, iar societatilor comerciale moda­litatile de restructurare a obligatiilor inainte de a ajunge la insolventa. Aceste reguli nu sunt insa obligatorii, fiind elabo­rate la solicitarea Bancii Mondiale.

Ministerul Finantelor Publice a „intrat” pe piata bancara si a litigiilor dintre societati prin intermediul a doua ghi­duri, care au insa doar rol de reco­mandare.

Acestea au fost intocmite ca urmare a conditiei impuse de Banca Mon­diala in acordul pentru impru­mutul acordat tarii noastre. MFP face lobby procedurii de mediere, deoarece reco­manda solutionarea conflictelor inainte de a ajunge la instanta. In „Ghi­dul pentru restructurarea extrajudiciara a impru­muturilor cu garantii ipotecare” sunt expuse 12 principii prin care clientii ar trebui sa se inteleaga cu bancile. „Scopul prezentelor recoman­dari este de a stabili principii pentru a da posibilitatea impru­mutatilor aflati in dificultate financiara sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si a preveni pe cat posibil situatiile de executare silita a garantiilor ipotecare, care presupun de regula o procedura indelungata si costi­sitoare pentru impru­mutator”, se arata in preambulul docu­men­tului. Din pacate, ghidul nu are nicio obligativitate, cu toate ca a fost redactat in colaborare cu BNR, Asociatia Romana a Bancilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Foarte proba­bil, utilitatea documentelui este doar aceea de a bifa indeplinirea unei conditii impuse de Banca Mondiala si nu va avea nicio utilitate practica. Procedura medierii este foarte putin aplicata in tara noastra.

Asociatia Romana a Bancilor nu a reusit sa duca la bun sfarsit intentia de a infiinta institutia mediatorului ban­car. Pe de alta parte, profesia de mediator este reglementata prin Legea 192/2006, in baza careia mai multi mediatori au infiintat Uniunea Media­torilor Bancari.

Procedurile extrajudiciare costa mai putin decat insolventa


MFP s-a aplecat asupra mediului de afaceri mai mult atunci cand a realizat „Ghi­dul pentru restructurarea extra­ju­diciara a obligatiilor societatilor comer­ciale”. Finantele spun ca restructurarile realizate in afara procedurilor judiciare de insolventa aduc mai mai multe beneficii celor implicati, deoarece sunt mai flexibile si eficiente. „Tocmai de aceea, inainte ca un caz de insolventa sa fie dedus solu­tionarii unei instante judecatoresti, o optiu­ne ce poate sta la indemana debit­orilor si creditorilor este aceea de a ajun­ge la o solutie informala sau la o res­truc­turare financiara prin negocieri extra­­ju­- diciare, in care ambele parti incearca sa ajunga la un acord prin care sa se mo­difice termenii obligatiei si sa i se permita debitorului sa isi con­tinue in mod nor­mal activitatea eco­nomica”, se arata in ghid. Printre cele 12 principii care se pot aplica se numara acela conform caruia, dupa ce partile s-au inteles intre ele, creditorii relevanti tre­buie sa se abtina de la initi­erea sau con­tinuarea proce­du­rilor de executare a creantelor sau de la declan­sarea proce­du­rii de insolventa. Un alt element impor­tant este acela ca debito­rul trebuie sa elaboreze o propunere de restruc­turare pe baza unui plan de afaceri prin care sa demonstreze faptul ca nu doar isi amana intrarea in insolventa.