Statul a vandut, in prima luna a acestui an, bunuri confiscate in valoare de aproximativ o jumatate de milion de euro. Mai exact, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat, in luna ianuarie, peste 564 de mii de euro din valorificarea produselor confiscate.

In comparatie cu perioada similara de anul trecut, incasarile realizate de ANAF in prima luna din 2011 au fost de aproape trei ori mai mari, in conditiile in care in ia­nuarie 2010 au intrat la buget apro­xi­mativ 179.000 de euro din vanzarile de astfel de bunuri. Sortimente de bauturi alcoolice, cani, boluri albe pentru cereale, farfurii, covorase de baie, rasnite de cafea, perdele, biciclete, mese de biliard, cafea sau mancare pentru caini sunt cateva dintre produsele din magazinele Fiscului. Toate acestea sunt puse la vanzare la sediile Agentiei Nationale de Ad­minis­tra­re Fiscala (ANAF) din tara. La inceputul aces­tei luni, ANAF a confiscat 40 de tone de marfa in valoare de aproape 150 de mii de euro din complexul comercial „Europa“.

Cine poate cumpara


Orice produs poate fi cumparat direct de la magazinele Fiscului. Magazinul Fis­cului din Capitala este pe strada Ma­riu­ca numarul 14, in Sectorul 4 al Capitalei.

Pentru marfa in cantitati mai mari, vanduta prin licitatie, persoanele inte­re­sate trebuie sa achite o taxa de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei si sa vina cu o copie dupa actul de identitate, iar pentru firme este necesara o copie a certificatului unic de inregistrare eliberat de Registrul Comertului, precum si o dovada ca nu au datorii la stat.

O noua propunere legislativa


In acest an, guvernul a initiat un pro­iect de lege prin care bunurile mobile con­fis­­cate, inclusiv tigarile, vor putea fi va­lo­­rificate de stat inainte de pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile la con­tes­tatia depusa de catre proprietarul aces­to­ra, atunci cand costurile de depo­zi­tare sunt mari si cand exista riscul ca, prin tre­ce­rea timpului, valoarea bunurilor sa scada. Documentul instituie o procedura simplificata pentru ca bunurile confiscate, pentru care s-a dispus restituirea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau prin ordonanta pro­cu­rorului, sa fie declarate drept abandonate daca proprietarul nu se prezinta pentru a le ridica. In acest sens, este instituit un termen mai redus, de trei luni de la data notificarii de catre detinator, in care proprietarul trebuie sa se prezinte pentru ridicarea bunurilor restituite. Legislatia actuala impune un termen de un an de la data pronuntarii.

Este instituita si obligatia instantei de judecata ori a procurorului de a comunica detinatorului hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau or­do­nanta prin care s-a dispus restituirea bunurilor. Este stabilita si o procedura accelerata pentru valorificarea imediata a bunurilor de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, pasarile vii si plantele, precum si posibilitatea valo­ri­ficarii bunurilor inainte de pro­nuntarea unei hotarari definitive si irevocabile, atunci cand exista riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor confiscate sa se diminueze semnificativ.

„Bunurile de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea tim­pu­lui, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, pasarile vii si plantele, se valorifica de indata. Bu­nu­rile se predau imediat persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate pentru comercializarea acestor bunuri catre po­­pu­latie. Valorificarea aces­tor bunuri se face fara efectuarea pro­ce­du­rilor de eva­lu­are“, se arata in document.

De asemenea, se instituie posibilitatea instantei de judecata de a dispune dis­tru­gerea produselor din tutun ce nu in­de­pli­nesc conditiile legale pentru a fi co­mercializate si obligatia antre­po­zi­ta­rului au­to­rizat, destinatarului inregistrat, expe­di­to­rului inregistrat si a impor­ta­to­rului autorizat de a asigura pe cheltuiala pro­prie distrugerea cantitatilor de produse din lotul confiscat care i-a fost repartizat, atunci cand operatiunea nu este suportata de proprietar sau de persoana de la care au fost ridicate.