Agenţia de evaluare Fitch Ratings a coborât marţi, cu o treaptă, ratingul atribuit pentru datoriile pe termen lung ale grupului France Telecom, la 'BBB plus' de la 'A minus', perspectiva asociată fiind una stabilă, informează un comunicat de presă.


Fitch a explicat că retrogradarea are la bază presiunile continue la care sunt supuse operaţiunile domestice ale France Telecom, concurenţa crescută de pe piaţa franceză producând o scădere a fluxului de lichidităţi ale companiei. Agenţia estimează că această situaţie se va menţine şi în următorii ani.

În opinia Fitch, un element cheie în dezvoltarea France Telecom îl constituie dezvoltarea reţelelor LTE şi FTTH, respectiv dacă aceste investiţii vor permite grupului să-şi diferenţieze serviciile de cele ale competitorilor. Fitch recunoaşte importanţa acestor investiţii pentru succesul pe termen lung, dar consideră că actualul climat nu este unul favorabil deoarece consumatorii nu sunt dispuşi să-şi majoreze cheltuielile pentru serviciile de telecomunicaţii în perioade de austeritate. 

France Telecom este una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienţi pe cinci continente. Divizia sa de telefonie mobilă Orange este lider de piaţă în România cu 10.243.000 de clienţi la data de 30 septembrie 2012, cu 197.000 mai mulţi clienţi decât în urmă cu trei luni.