Agentia internationala de rating Fitch estimeaza ca punerea in functiune a primului tronson al gazoductului Nord Stream va duce la diminuarea cu 20% a incasarilor din tranzitul gazelor realizate de operatorii din Ucraina si Slovacia, companiile Naftogaz, respectiv Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP). In prezent, transportul de gaze rusesti catre Europa de Vest se face pe doua directii: Belarus-Polonia si Ucraina-Slovacia, iar doua treimi din volumul de gaze ajung in Europa pe ultima varianta.

Odata cu punerea in functiune a Nord Stream, volumul de gaze transportat in Europa prin Ucraina si Slovacia ar putea fi redus, considera analistii agentiei. Acestia adauga ca noua ruta ar putea intari pozitia Gazprom in „diferendul” pe care concernul il are cu Naftogaz in ceea ce priveste renegocierea anumitor clauze contractuale.

Totusi, Fitch apreciaza ca lansarea Nord Stream va avea un efect pozitiv in ceea ce priveste siguranta furnizarii de gaze in Europa, dar ca nu elimina dependenta fata de gazele rusesti.
Totodata, Fitch se asteapta ca toti consumatorii de gaze europeni sa fie pusi in fata unor noi majorari de preturi la gaze, deoarece proprietarii gazoductului vor trebui sa-si recupereze investitiile in proiect, estimate de catre agentie la aproximativ 7,4 mld euro.

Actionarii Nord Stream sunt in prezent Wintershall Holding si E.ON Ruhrgas din Germania, GDF Suez Franta si Gasunie Olanda. Partile actionarilor in Nord Stream AG, compania care opereaza gazoductul, sunt: Gazprom - 51%, Wintershall Holding - 15,5%, E.ON Ruhrgas - 15,5%, Gasunie - 9% si GDF Suez - 9%.