Marina mexicană l-a arestat pe fiul lui Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat şef de cartel din Mexic. Autorităţile au declarat că Jesus Guzman se ocupa de majoritatea proprietaţilor tatălui său, dar şi de transportarea drogurilor din Mexic în SUA.

Operaţiunea de arestare a avut loc în acestă dimineaţă şi s-a finalizat prin reţinerea lui Jesus şi a unui alt membru important al cartelului Sinaloa. Potrivit marinei mexicane, dar şi forţelor americane care au contribuit la arestare, Jesus sau Alfredillo, cum era cunoscut în cadrul organizaţiei, avea una dintre cele mai importante funcţii.

“Captura are o valoare deosebită, întrucât Alfredillo nu era pus în funcţie doar pentru că îi era fiu liderului. El chiar avea numeroase responsabilităţi care îl transformau într-un membru fundamental al cartelului”, a declarat pentru Washington Post Malcolm Beith, autorul cărţii ce surprinde în detaliu mafia Sinaloa.

"El Chapo" Guzman, liderul cartelului Sinaloa se ascunde de autorităţi încă din 2001, când a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate. Este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, iar ceilalţi patru fii ai săi încă lucrează pentru afracerile cu droguri ale familiei, a zecea cea mai bogată din Mexic.

Gruparea mafiotă este deosebit de puternică, potrivit autorităţilor. Singura mafie rivală este reprezentată de cartelul Zetas. Razbunările dintre cele două organizaţii produc sute de victime, dintre care foarte mulţi nevinovaţi.

Experţii susţin că modul prin care autoritaţile încearcă să ajungă la Guzman este prin idetificarea membrilor familiei acestuia şi urmărirea lor permanentă. Acestă abordare de a ajunge la criminal prin intermediul familiei sale a fost folosită şi împotriva lui Pablo Escobar, cel mai reprezentativ lord al drogurilor din istoria recentă.