„Financiarul“: Am intrat in cel de-al doilea an de criza. Care credeti ca sunt cele mai grave consecinte ale acesteia asupra presei romanesti, din perspectiva unui jurnalist cu experienta, dar si din cea de director de publicatie?
Floriana Jucan: Majoritatea dintre noi, indiferent in ce domeniu activam, in conditii de criza devenim supravietuitori. Acest statut ne anuleaza si frumusetea idealismului si inaltul unor alegeri pe care am vrea sa le facem daca nu am avea constrangeri financiare. Eu sunt in pozitia dihotomica a jurnalistului care este in acelasi timp si proprietar de presa.
Uzura psihica e dubla. Consecinta majora asupra presei este degradarea ei, pentru ca cei care sunt chemati sa o faca devin roboti, se dezumanizeaza din cauza conditiilor precare de munca, a salariilor din ce in ce mai diminuate. Si jurnalistul este om, si instinctele lui primare vor domina produsul jurnalistic final. In plus, devine un teren fertil pentru a fi cumparat cu atentii sau cu sume, de partea unei cauze sau a alteia pe care altfel n-ar fi sprijinit-o. Cred ca cel mai dramatic efect al crizei asupra presei este pierderea constiintei adevarului pe care aceasta este chemata sa-l aduca la lumina.
In momentul de fata, cat la suta din timpul si resursele dvs. dedicati profesiei de jurnalist si cat la suta celei de manager de publicatie?
Mai mult sunt manager decat jurnalist. Tocmai de aceea scriu din ce in ce mai rar in „Jurnal” sau pe blog, care este forma virtuala a „Jurnalului”, si mi-am pierdut forta de a scrie despre subiecte pe care altadata iubeam sa le tratez in scris. Am cautat pe piata media un redactor-sef timp de trei ani. Mi-a fost imposibil sa-l gasesc, in conditiile standardelor pe care le impun eu. Am avut totusi privilegiul de-a avea langa mine un jurnalist exceptional, Eveline Pauna, pe care pot spune c-am crescut-o de pe bancile liceului si-am condus-o acum pe cele ale Facultatii de Jurnalism si care, chiar daca nu are experienta mai multor publicatii, s-a transformat intr-un lider care ma poate inlocui din multe puncte de vedere in organizarea revistei.
Tot in contextul crizei, care credeti ca sunt efectele pozitive, daca sunt, ale acesteia asupra pietei media autohtone?
Un prim efect - in opinia mea negativ - este transferul din „real” in virtual. Multe publicatii care dispar se dezvolta on-line, pentru ca nu mai au costuri tipografice, insa, din punctul meu de vedere, eu fiind asa… o nostalgica, chiar si a perioadei de pionierat a presei democratice, in fata unui ecran de calculator nu poti avea nici emotia si nici certitudinea ca ceea ce ai citit a trecut printr-un filtru superior.
Este, daca vrei, aceeasi diferenta precum cea dintre cum stam imbracati acasa si cum ne imbracam atunci cand mergem la teatru. In infinitul virtual, oricine poate scrie orice. Eu mai sper, totusi, ca spiritul descoperirii gutenbergiene va mai supravietui inca timp de multe crize, de acum incolo! Oricat de pragmatica m-as vrea, nu vad efecte pozitive din aceasta criza... E adevarat ca au disparut pseudoinstitutii de presa, dar este trist ca unii ziaristi au ramas pe drumuri. Cred totusi ca cei buni isi vor gasi locul, iar daca nu erau buni, atunci se aplica regula naturala a selectiei.
Sloganul publicatiei pe care o conduceti este „Ceea ce conteaza”. Ce conteaza pentru „Q Magazine”?
Conteaza ca cititorul sa ne respecte, chiar mai mult decat sa ne iubeasca. Este, daca vreti, o reinterpretare a principiului enuntat de un poet roman, „sa ma urasca, dar sa se teama de mine!”, in „sa nu ma iubeasca, dar sa ma respecte!”. Cred ca in cei trei ani pe care ii implineste in martie revista „Q Magazine” a incercat sa-si pastreze echilibrul editorial, desi este aproape imposibil sa nu „esuezi” cumva, intr-un numar sau altul, de partea unei cauze sau a unui om care are la randu-i sustinatori sau detractori.
Eu, cand am facut aceasta revista, mi-am spus ca trebuie sa-mi semene, ori eu sunt un om interesat si de politica, si de schimbarea Consiliului de administratie la Fondul Proprietatea, pentru ca va genera o anumita viziune economica ulterior, si de cronica unei piese de teatru, si de cazul unei fetite abandonate de parinti, si de un concert al lui Lang Lang, si de o campanie publicitara Rolex, si de un accident aviatic, si de secretele unei destinatii turistice, si de o aparitie editoriala sau destinul unei carti ca „Lolita” lui Nabukov.
Sunt un om complex si cred ca asa sunt si cititorii „Q Magazine”. Ma straduiesc sa-i tin si pe ei, ca si pe mine, intr-un univers din care sa nu lipseasca emotia, pentru ca nimic pe lumea asta nu se poate face in afara iubirii si a pasiunii pentru ceva. Cand am facut „Q Magazine”, nu mi-am facut nici planuri manageriale si nici n-am avut asteptari de profit. A fost un vis si l-am realizat.
Ce ati fi facut astazi daca nu ati fi avut „Q Magazine”?
As fi scris mai multe carti, as fi calatorit si as fi infiat un copil.
Ce alte vise aveti?
Sa construiesc o biserica.
Care sunt principalele provocari ale dumneavoastra, ca director al „Q Magazine”, in acest an?
Pentru ca va spuneam adineaori de vis… cred ca e ca-n poezia lui Radu Gyr… „Adevaratele infrangeri / Sunt renuntarile la vis!”. Asta este cea mai mare provocare, sa nu renunt la a visa ca vom supravietui frumos acestor timpuri.
Ce obiective financiare si de piata aveti pentru „Q Magazine” in 2010?
Stiti, intr-o piata fluctuanta, in care pana si o lege care ar trebui sa fie ceva mai stabila decat bursa se schimba uneori de la un guvern la altul, cifrele mele sunt si ele foarte mobile.
De profit financiar nu poate fi vorba, intrucat platesc inca ratele creditelor pe care le-am contractat pentru a face aceasta revista. In privinta tirajului, am avut luni in care am tiparit 40.000 de exemplare, altele in care am tiparit 15.000 pe numar. Puteti dubla cifrele, avand in vedere ca suntem o revista bilunara. Depinde de subiectul coverstory-ului si de contextul general. Totul e o sinusoida si, oricum, eu nu prea sunt genul care sa-mi planific totul matematic. Principiul meu este: nu am planuri, am sperante.
Singurul element imuabil in aceasta perioada, in care totul este instabil, este ambitia de a nu face rabat de la calitate si de la tinuta pe care am impus-o prin aceasta revista.
Ce proiecte editoriale aveti pentru 2010?
Imi place sa surprind permanent cititorii, prin urmare as dori sa nu dezvalui nimic momentan din ceea ce le pregatim pentru viitor.
Presa scrisa isi indreapta tot mai insistent atentia catre on-line.
Ce planuri aveti pentru „Q Magazine” in acest sens?
Desigur ca am crescut editia on-line a revistei si sper ca viata sa nu ma contrazica, punandu-ma in situatia de-a ramane in viitor focusata doar pe aceasta alternativa. Motivul pentru care am acordat atentie sporita on-line-ului a fost mai ales pentru a nu pierde subiectele pe care le aveam zilnic si care s-ar fi perimat pana la editia tiparita, o data la doua saptamani.
E drept ca am evoluat de la scrierea cuneiforma la Tablitele de la Tartaria, la masina tipografica si ca ne indreptam, iata, spre transferul aproape total in scrierea virtuala, insa, uneori, evolutia tehnica poate insemna regresul uman din punct de vedere moral si social.
Ce numar de vizitatori aveti pentru varianta on-line a „Q Magazine”?
Sa zicem ca ar fi o medie de 30.000 de vizitatori pe luna pentru on-line, in conditiile in care site-ul nu este promovat absolut deloc.
Care este profilul cititorilor
„Q Magazine”?
Dupa cum va povesteam mai devreme, cititorul revistei „Q” este un om complex, care isi doreste sa fie permanent informat, interesat de toate fatetele vietii si ale societatii in care traim, este un cautator vesnic, dornic de perfectionare si insetat de cunoastere. Imi place sa cred ca este un om profund, care incearca permanent sa patrunda esenta din spatele aparentelor, care nu se lasa prins in valtoarea nonvalorilor promovate peste tot in jurul nostru, ci ramane ancorat intr-un spatiu al valorilor reale, bucurandu-se de faptul ca revista „Q Magazine” sustine si urmareste valorile, de multe ori pe cele uitate si acoperite de praful starnit de cei ce gonesc cu disperare pentru a pune lumina reflectoarelor asupra unor iluzii mediatice.
Pe termen mediu, care sunt principalele obiective pentru „Q Magazine”?
Stiti, „Q Magazine” este mai mult decat un produs, este un vis, este un concept, este o atitudine care poate fi greu incadrata si definita prin termeni ca strategie, target, obiective, profit. N-am infiintat aceasta revista din considerente economice, ci mai mult din pasiunea pentru un jurnalism de calitate. Asa cum am sfidat pana acum legi economice, avand succes fara un trust in spate, fara investitii majore si fara o alta strategie decat dorinta de a nu face compromisuri in ceea ce priveste standardele pe care le oferim cititorilor nostri, sunt convinsa ca si de acum incolo acelasi obiectiv, de a ne respecta cititorii si de a le oferi aceeasi calitate, ne va determina si succesul economic.
Eu sunt de parere ca nu intotdeauna rating inseamna reputatie. Intr-un fel, cred ca de aceea si refuz sa ma aliniez „noii ordini” a presei. Vorba lui Octavian Paler, daca toti am trai cu masura, adica asa cum scrie la carte, in cazul nostru la cartea noua a economiei, n-ar mai exista nici martiri si nici eroi. Cred ca presa trebuie sa-si pastreze macar insule de demnitate.
Carte de vizita Floriana Jucan
- jurnalist, director general si actionar principal al revistei „Q Magazine”, Floriana Jucan este nascuta pe 1 decembrie 1974, la Bucuresti
- a absolvit in 2000 Facultatea de Administratie Publica a Universitatii „Gh. Cristea”
- 1998 - Bursa Institutului de Sociologie Juridica Oniati, Spania
- 2000-2001 - Cursuri Postuniversitare de Criminalistica la Academia de Politie „Al. I. Cuza”
- 2002-2003 - Colegiul National de Aparare - Academia Militara
- ca autor s-a remarcat prin volumul de poezii publicat la varsta de 16 ani, „Podoabe de Suflet” (1990), prin best-sellerul „Ambasadorul” (1996) publicat la doar 21 de ani
- a publicat peste 5.000 de articole politice si a avut corespondente din aproape toate tarile lumii, de-a lungul celor 18 ani de experienta in presa
- in 2007, infiinteaza revista „Q Magazine”
- din august 2009 este invitat permanent al emisiunii „Q&A” cu Alessandra Stoicescu la televiziunea Antena 3