Fondul Monetar International (FMI) a aprobat alocarea de Drepturi Speciale de Tragere in valoare totala de 316 miliarde de dolari, din care Romania va primi aproximativ 1,14 miliarde.

Fondul Monetar Inter­national a initiat un program de supli­me­ntare a lichi­di­tatilor statelor membre prin majorarea rezer­velor valutare, in urma anga­ja­mentului pe care FMI si l-a luat la summitul G20 din aprilie. Prin aceasta masura aprobata pe data de 7 august, Fondul va aloca Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 de miliarde de dolari. Fiecare tara parti­ci­panta la Departamentul Drepturilor Speciale de Trage­re (in prezent toate cele 186 de state membre fac parte din acest departament) urmeaza sa primeasca, pe data de 28 august, DST echivalente cu 74% din cota detinuta. Astfel, in cadrul acestei alocatii generale, Romania va primi 763,7 milioane de DST-uri (aproximativ 1,183 miliarde de dolari). Alocatiile totale ale tarilor membre ar putea urca la un nivel corespunzator sumei de 283 de miliarde de dolari, de la aproximativ 33 de miliarde de dolari (21,4 mili­arde DST). Din total, aproape 100 de miliarde de dolari  vor fi destinate piete­lor emer­gente si statelor in curs de dezvoltare, in timp ce tarile cu venituri reduse vor primi peste 18 miliarde de dolari.

Si o alocare exceptionala


De asemenea, a intrat in vigoare un amendament la un acord al Fondului care prevede o alocare exceptionala de Drepturi Speciale de Tragere care va fi efectuata pe data de 9 septembrie si a carei valoare ajunge la aproximativ 33 de miliarde de dolari. Din aceasta alocatie speciala, Romania va primi alte 145,1 milioane de DST, ceea ce reprezinta echi­valentul a 224,9 milioane de dolari, suma totala din aceste Drepturi Speciale de Tragere ce revin Romaniei ajungand la 1,4 miliarde de dolari (908,8 milioane DST). In contextul in care statele care au devenit membre ale Fondului dupa 1981 (peste o cincime din numarul actual de membri) nu au primit niciodata o astfel de alocare, operatiunea de alocare exceptionala face echitabila detinerile de DST, potrivit unui comunicat al FMI. Aceasta masura a fost propusa in septembrie 1997, insa pentru aprobare era nevoie de votul a trei cincimi din numarul statelor membre si 85% din numarul total de voturi. Amendamentul a trecut de aceste praguri dupa votul recent al Statelor Unite.

Prin cele doua operatiuni, alocatiile statelor membre vor ajunge la 204 miliarde de Drepturi speciale de Tragere, adica aproximativ 316 mili­arde de dolari. Unele state membre pot alege sa vanda o parte sau intreaga alocare catre alte state membre, la schimb pentru valuta forte (de exemplu, pentru echilibrarea balantei de plati), in timp ce alte state pot alege sa cumpere mai multe DST ca mijloc de realocare a rezervelor lor. In timp ce prima transa din imprumutul pe care Romania l-a obtinut de la FMI a mers catre rezervele valutare, cea de-a doua transa, in valoare de 1,9 miliarde de euro, va merge la Ministerul de Finante, nu numai pentru investitii, ci si pentru pensii si salarii.


Dobanzi si costuri


Fondul plateste dobanda fiecarui detinator de DST si ia aceeasi dobanda pentru alocarile nete de DST ale fiecarui participant. Dobanda pentru DST se stabileste saptamanal, pe baza mediei dobanzilor la trei luni de pe pietele financiare ale dolarului, yenului, euro si lirei sterline. In plus, fiecare membru plateste o taxa foarte mica pentru a acoperi costurile operationale ale Departamentului Drepturilor Speciale de Tragere. Potrivit site-ului FMI, aceasta taxa reprezinta aproximativ a suta parte din 1% a alocarii cumulate a fiecarui participant.