Statele Unite, indiferent de viitorul preşedinte, trebuie să 'rezolve rapid' problema aşa-numitului 'vârf fiscal', care riscă să aibă urmări nefaste asupra economiei mondiale, a atras atenţia luni directoarea FMI Christine Lagarde, relatează AFP, citat de Agerpres.


'Liderii americani trebuie să rezolve rapid aşa-numitul 'vârf fiscal', a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G20.


În opinia sa, rezolvarea acestei probleme este în interesul 'economiei americane, dar şi al economiei mondiale, dată fiind dimensiunea economiei americane'.


'Indiferent cine va fi ales sau reales mâine, (viitorul preşedinte) se va confrunta cu această provocare şi va trebui să o combată extrem de repede', a mai spus ea, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale americane.


Washingtonul se confruntă cu un 'vârf fiscal', care începe să-i sperie pe partenerii săi: în lipsa unui acord între democraţi şi republicani până la sfârşitul anului, vor intra în vigoare automat reduceri bugetare şi creşteri de taxe pentru a reduce deficitul public american, cu riscul de a submina o relansare economică şi aşa fragilă şi de a pune în pericol creşterea la nivel mondial, aflată încă în convalescenţă.


Conform comunicatului final al reuniunii G20, 'SUA îşi vor calibra cu atenţie ritmul consolidării bugetare'.