Numarul amenzilor acordate so­fe­rilor care au fost prinsi vor­bind la telefonul mobil in timp ce conduceau autoturismul si nu foloseau un dispozitiv de tipul „maini libere” s-a majorat cu peste 18% in primele sase luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane (IGCPR).

Politia Romana a dat anul trecut 74.768 de sanctiuni contraventionale, au declarat pentru „Financiarul“ reprezen­tantii in­stitutiei. Potrivit legislatiei in vi­goare, valoarea amenzii aplicate este intre 120 si 180 de lei (adica intre 2 si 3 puncte de amenda) si presupune si doua puncte de penalizare. „Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de va­loa­rea numarului punctelor-amenda apli­cate, iar un punct-amenda reprezinta va­loric 10% din salariul minim brut pe eco­- no­mie, stabilit prin hotarare a guvernului (aproximativ 60 de lei)“, explica oficialii IGCPR. Aplicand valoarea maxima a con­traventiei si lasand la o parte posibilitatea de reducere cu 50% a amenzii platite in primele 48 de ore de la aducerea la cuno­stinta a acesteia, vorbitul la telefon in tim­pul sofatului in conditii ilegale a adus incasari la buget de peste 3,1 milioane de euro. Luand in calcul acelasi rationament, in primele sase luni ale acestui an s-au incasat din acest tip de sanctiuni peste 1,8 milioane de euro. Numarul contraventiilor este insa cu 18,08% mai mare fata de prima jumatate a anului trecut, ajungand la aproximativ 42.000, fata de 35.565 cat se inregistrau in primul semestru din 2009. Calculele au fost necesare pentru ca oficialii IGCPR au mentionat ca nu detin date privind cuantumul sanctiunilor contraventionale aplicate, intrucat aceasta poate fi sub forma de avertisment, verbal sau in scris acordat conducatorului auto, sau amenda.

Distribuitorii profita de pe urma actiunilor Politiei

 
De inmultirea amenzilor acordate de Politia Romana pentru vorbitul la telefon in timpul sofatului, fara folosirea unui dispozitiv maini libere, au aflat si produ­catorii si distribuitorii de accesorii pentru terminale mobile care au diverse promotii pentru astfel de echipamente. Potrivit ace­stora, in topul vanzarilor se afla kiturile „maini libere“ care genereaza cam ju­ma­tate din valoarea vanzarilor de accesorii.

Unul dintre factorii care a favorizat cresterea vanzarilor accesoriilor GSM a fost schimbarea codului rutier, spun jucatorii. „Ce-i drept, acum vanzarile de astfel de echipamente au scazut in acelasi timp cu vanzarile de telefoane si servicii din cauza situatiei economice. Se inregistreaza o constanta in vanzarile de accesorii GSM“, a declarat pentru „Financiarul“ Costin Soare, directorul de retail al retelei de ma­ga­zine Internity, mentionand ca, in acelasi timp, lucrurile merg mana in mana cu actiunile Politiei - se inregistreaza o crestere a vanzarilor, odata cu intensificarea actiu­nilor Politiei.


Desi in regres, accesoriile GSM se vand mai bine ca telefoanele


De asemenea, jucatorii estimeaza ca piata accesoriilor pentru telefoane mobile creste mai repede decat cea a terminalelor. Acest lucru este confirmat si de repre­zentantul Internity care spune ca, in pre­zent, din punctul de vedere al volumului, accesoriile depasesc vanzarile de telefoane mobile. In plus, in ultimii ani sistemele hands free bluetooth au cunoscut una dintre cele mai mari cresteri de pe acest segment de piata.

Ultima estimare privind valoarea ace­s­tei industrii dateaza de la jumatatea anu­lui 2008 si apartine oficialilor Germanos. La acea data se estima o majorare a pietei de accesorii GSM cu 50%, la o valoare de 8-10 milioane de euro. Criza a redus cu mult vanzarile de astfel de produse, spun jucatorii, insa toti se feresc sa avanseze cifre care sa clarifice in linii mari evolutia acestei industrii la nivel local. In ultimii doi ani, cresteri au aparut, in principal, pe segmentele accesoriilor fashion si high-tech. Pas cu pas, sistemele hands free bluetooth vor inlocui sistemele clasice hands free cu fir; transferul de date nu mai este realizat prin cablu, ci prin tehno­logia bluetooth incorporata, care permite comunicarea wireless intre dispozitive pe o raza de pana la 100 de metri, mai spun jucatorii din domeniu.