Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a cerut azil politic la ambasada Ecuadorului din Londra. Acesta riscă extrădarea în Suedia, unde trebuie să răspundă acuzaţiilor referitoare la scandalul sexual în care a fost implicat.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă britanică i-a negat lui Assange dreptul de recurs împotriva extradării în Suedia. El neagă orice acuzaţie şi declară că se teme că extrădarea în Suedia va duce automat la trimiterea sa în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea, pe fondul acuzaţiilor deosebit de grave din scandalul Wikileaks.

Autorităţile suedeze au declarat, la rândul lor, că vor interveni prin intermediul Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazul în care Assange riscă să fie supus unor tratamente degradante sau unui proces nedrept.

În momentul acesta, controversatul personaj se află în ambasada Ecuadorului. Acolo a depus o cerere pentru azil politic în ţara ce l-a mai găzduit în 2010 pentru o scurtă perioadă de timp, pe durata scandalului care a zguduit politica internaţională cu dezvăluiri din documente clasificate.

Ministerul de Externe britanic a menţionat că, fiind pe teritoriu diplomatic, Assange nu poate fi arestat de poliţie şi totul depinde de răspunsul Ecuadorului. Momentan, ministrul de Externe ecuadorian a făcut o declaraţie de presă prin care a anunţat faptul că au primit o cerere de azil politic, însoţită de o serie de explicaţii privind persecuţiile la care ar putea fi supus. Autorităţile ecuadoriene analizează în momentul de faţă documentele primite de la Assange, după cum relatează BBC.