Fondul de 20 de miliarde de dolari creat de British Petroleum in luna iunie pentru compensarea victimelor deversarii petroliere din Golful Mexic isi incepe astazi activitatea.
 
Administratorul independent al fondului, avocatul american Kenneth Feinberg, care a gestionat si ajutoarele distribuite in SUA dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a anuntat ca persoanele care au inregistrat pierderi financiare cauzate de dezastul din Golful Mexic pot solicita daune si a promis ca reclamantii se vor bucura de tratament mai generos decat daca ar da in judecata grupul petrolier.
 
"Obiectivul aici este de a incerca sa explicam reclamantilor eligibili ca nu este in interesul lor sa se lege la cap prin tribunale cu litigii prelungite pe cine stie cati ani (...) cand exista o alternativa mai eficienta si mai rapida", a declarat Feinberg
 
Totusi, administratorul independent a fost deja acuzat de incorectitudine de procurorul general al statului Florida, Bill McCollum, dupa ce a stabilit o perioada de sase luni in care persoanele si firmele care solicita ajutor de urgenta de la fond pot da BP in judecata separat. Dupa trecerea acestei perioade, reclamantii ar renunta la dreptul de a intenta actiuni in instanta impotriva companiei.
 
McCollum a declarat ca regula favorizeaza BP, iar procedura definita in acest fel pare chiar mai putin generoasa fata de victime decat procesul prin care BP a acordat pana acum daune.