Un viciu de procedură a creat o situaţie juridică ce va pune presiune asupra oficialilor Franklin Templeton, care îşi văd acum ameninţat mandatul de administrator al Fondului Proprietatea, un vehicul investiţional care încă nu şi-a atins scopul şi despre care mulţi spun că reprezintă calea de acces la o serie de active strategice ale României şi pe care mulţi vor să pună mâna.

Acest viciu de procedură se referă la nerespectarea termenului legal de 30 de zile, înainte ca Adunarea Generală a Acţionarilor să se ţină, în care trebuia publicat în Monitorul Oficial documentul prin care Franklin Templeton a fost numit administrator.

Documentul a fost publicat pe 23 august 2010, însă Adunarea Generală prin care acesta a fost aprobat a avut loc pe 6 septembrie 2010.

Totul a pornit de la acţiunea în instanţă, din octombrie 2010, a avocatei Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, care a contestat în instanţă o parte dintre deciziile AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator.

Aceasta a invocat că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal de 30 de zile înainte de AGA. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea prin care a fost modificat statutul, pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP.

Ce spun oficialii Franklin Templeton?

"Este regretabil că un singur acţionar minoritar urmăreşte să folosească sistemul de justiţie pentru a întârzia şi a interfera cu implementarea hotărârilor adoptate de o largă majoritate a acţionarilor Fondului. Cu toate acestea, trebuie să observăm că decizia instanţei s-a bazat pe un argument strict tehnic, de procedură, şi a făcut referire numai la hotărârile acţionarilor care au fost aprobate în septembrie 2010. De la acea dată, acţionarii Fondului şi-au exprimat şi confirmat intenţiile referitoare la administrarea Fondului de mai multe ori prin alte hotărâri şi chiar şi-au reiterat aprobarea pentru deciziile luate la AGA din septembrie 2010", spune managerul Fondului, Greg Konieczny.

Franklin Templeton a transmis miercuri Bursei că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.
"Pentru evitarea oricărei confuzii, administratorul Fondului menţionează că versiunea Actului Constitutiv la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent. Noi versiuni ale Actului Constitutiv au fost aprobate de către acţionarii Fondului cu o vastă majoritate în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor din 29 noiembrie 2010, 23 noiembrie 2011 şi din 4 aprilie 2012", se menţionează într-un raport transmis miercuri de către Templeton.

De asemenea, administarorul reaminteşte că hotărârile din AGA din 25 aprilie 2012, care fac obiectul acestei decizii a instanţei, au fost aprobate de acţionari cu o majoritate de peste 96%.

"În consecinţă, Franklin Templeton va continua să administreze Fondul în conformitate cu contractul său de administrare încheiat cu Fondul şi cu Actul Constitutiv în vigoare şi a hotărârilor acţionarilor, în colaborare cu Comitetul Reprezentanţilor", se menţionează în raportul Templeton.

De ce se doreşte înlăturarea FT?


Sfîrăială spune că a dorit ca prin această decizie Fondul să revină la scopul pentru care a fost creat: fond de despăgubire a persoanelor expropriate de regimul comunist.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii noiembrie 2011, investitorii străini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, acţionarii români aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finanţelor Publice mai deţinea 4,19%.

FP deţine participaţii în mai multe active strategice, nelistate, şi pe care mulţi investitori vor să pună mâna.

Ce va urma?

În scenariul anulării contractului de administrare a FP, toate deciziile luate de Franklin Templeton în ultimii doi ani vor fi nule. De asemenea, oficialii Franklin Templeton vor trebui să returneze comisioanele de 16 milioane de euro, primite până acum.

O asemenea măsură ar submina însă eforturile FT de a lista Fondul la Bursa din Varşovia, demers menit să dea un impuls de creştere preţului titlurilor FP

„Principalul motiv al listării la Varşovia este cererea suplimentară pentru titluri FP, de care credem că ne vom bucura pe piaţa respectivă. Când călătorim în roadshow-uri şi încercăm să vindem acest fond, mulţi investitori ne spun că nu sunt prezenţi pe piaţa din România pentru că asta înseamnă costuri mari şi multă birocraţie, dar că ar fi interesaţi dacă Fondul ar fi listat în altă parte, unde au deja birouri. Un al doilea motiv îl reprezintă fondurile poloneze de pensii, care nu au voie să cumpere titluri listate pe pieţe străine, iar acestea administrează active de 80 de miliarde de dolari. Aşa că, dacă am discuta cu aceştia, ar fi foarte uşor să înţeleagă faptul că România prezintă multe oportunităţi, întrucât România este Polonia, în urmă cu zece ani. Iar cu cât cererea pentru acţiunile Fondului este mai mare, cu atât preţul titlurilor este mai mare”, declara recent Gregory Konieczny, pentru Income Magazine.


„Facem tot ce putem pentru a mări preţul acţiunilor dar, din păcate, nu depinde totul de noi. Franklin Templeton întreprinde o serie de acţiuni pentru a reduce discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP. Una dintre modalităţi este listarea secundară. Mai apoi, avem programul de răscumpărare de acţiuni, care a fost aprobat. În ceea ce priveşte politica de dividende, noi credem că este transparentă şi atractivă. O altă direcţie strategică ce vizează creşterea preţului acţiunilor este schimbarea structurii portofoliului pentru a avea mai multe companii listate decât nelistate. Astfel, ofertele publice secundare sunt foarte importante. Totodată, vindem, în mod constant, dintre companiile mici nelistate. În plus, noi avem acţiuni permanente de a promova Fondul investitorilor străini, iar pe de altă parte, colaborăm îndeaproape cu companiile din portofoliu pentru a le ajuta să se dezvolte”, explica Konieczny.