Luna august a adus cu sine cea mai mare instabilitate pe piata financiara globala de la inceputul acestui an. Evenimentul care a dat tonul volatilitatii ridicate a fost retrogradarea ratingului suveran al Statelor Unite, in prima parte a lunii. Zilele urmatoare anuntului au fost caracterizate de panica pe pietele bursiere din intreaga lume, iar acestea au inregistrat pierderi semnificative. Sentimentul negativ s-a mentinut si in a doua parte a lunii, pe fondul temerilor privind posibilitatea de reintrare in recesiune a SUA si stabilitatea finantelor publice la nivel european. Toate aceste evenimente au influentat semnificativ piata locala de capital si inclusiv industria fondurilor de investitii. Turbulentele i-au determinat pe investitori sa se indrepte spre active cu risc scazut. In acest context, fondurile de investitii care investesc preponderent in obligatiuni si cele cu plasamente monetare au fost singurele care nu au inregistrat scaderi la nivelul activului net unitar in luna august, in timp ce fondurile de actiuni, care sunt cele mai riscante, evident ca au adus investitorilor cele mai mari pierderi.
 
BT Obligatiuni, cel mai mare randament din categoria sa
 
Toate fondurile locale cu plasamente in obligatiuni au consemnat randamente pozitive in luna august, insa acestea au fost reduse, de mai putin de 1%. BT Obligatiuni a avut cel mai mare randament, de 0,73%, in timp ce fondul Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, a avut cea mai slaba performanta din aceasta categorie, de 0,44%. Similar, fondurile cu plasamente pe piata monetara au consemnat un randament mediu de 0,6%, cel mai mare fiind inregistrat de Raiffeisen Ron Plus (+1,29%), iar cel mai redus de iFond Monetar (+0,38%).
La polul opus, fondurile de investitii cu plasamente in actiuni au adus investitorilor cele mai mari pierderi in luna august, mai mari de 10%. Exceptie face fondul Raiffeisen Actiuni, al carui activ net unitar s-a diminuat cu 8,14%, inregistrand astfel cea mai redusa corectie. Cele mai mari scaderi pe acest segment au fost inregistrate de fondurile Omninvest (-21,71%) si Raiffeisen Prosper (-19,91%).
 
Raiffeisen Euro Plus, cel mai performant dintre fondurile denominate in euro
 
In ceea ce priveste fondurile denominate in euro, evolutia a fost una mixta. Cel mai bun randament a fost inregistrat de Raiffeisen Euro Plus, al carui activ net a urcat cu 4,67%, in timp ce Audas Piscator a avut cea mai mare pierdere, de 15,44%. Fondul BT Index ATX Austria administrat de BT Asset Management a inregistrat o corectie de 11,11%, in timp ce BRD EuroFond si OTP Eurobond au avut oscilatii usoare, de 0,37% si, respectiv, 0,47%.
Fondurile cu plasamente diversificate au inregistrat si ele o corectie medie de aproape 5%, cea mai mare pierdere medie, de 7,5%, fiind inregistrata de cele din categoria „Dinamice”, in timp ce „Defensivele” au avut, in medie, cea mai mica scadere din aceasta categorie, de 2,13%.