Potrivit datelor de la 30 septembrie ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), niciun fond de pensii de pe Pilonul II sau III nu are expunere directa pe vreun emitent din Grecia, ci numai indirecta, la banci romanesti cu capital elen, unde s-au constituit depozite.

La finele lunii septembrie, depozitele bancare aveau o pondere de 9,39% in totalul activelor nete pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), din care, potrivit lui Oancea, doar doua procente reprezentau expunerea pe bancile elene.

Activele nete pe Pilonul II se ridica la 5,8 miliarde de lei.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cota depozitelor bancare a atins 6,07% din totalul activelor nete, care insumau 328,61 milioane de lei.

Potrivit presedintelui CSSPP Mircea Oancea, 99% din activele fondurilor de pensii plasate in titluri de stat sunt emise de statul roman.

,,Necesarul de finantare a deficitului bugetar se va mentine ridicat si in viitor, iar fondurile de pensii vor fi in continuare unul dintre principalii investitori in aceste forme de plasament", a spus seful Comisiei.

El a mentionat ca, in fata unor posibile solicitari din partea clientilor privind rambursarea anticipata a unor sume de bani, fondurile de pensii private prezinta un ,,avantaj" in raport cu bancile sau societatile de asigurare.

,,Fondurile sunt in faza de acumulare si nu au presiune pe partea de lichiditati, cum se poate intampla la banci sau asiguratori, unde clientii pot solicita oricand rambursarea anticipata a unui depozit sau rezilierea unei polite si incasarea sumei acumulate", a spus Oancea.

Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat, in perioada mai 2008-septembrie 2011, un profit de 634,2 milioane de lei, suma care reprezinta diferenta dintre valoarea activelor - 5,79 miliarde de lei si sumele virate de Casa Nationala de Pensii - 5,16 miliarde de lei.

Mircea Oancea a afirmat ca, de la lansarea Pilonului II, in mai 2008, administratorii au efectuat 2.533 de plati catre persoane care, din diverse motive (deces, pensionare anticipata, pierderea capacitatii de munca), si-au pierdut calitatea de angajat.