Nu există niciun risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală în anul 2012, gradul de absorbţie fiind în acest moment de 50%, adică peste 4 miliarde de euro, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil.


'Gradul de absorbţie pe PNDR este de 50%, adică peste 4 miliarde de euro plătite către fermieri. Cred că este un grad destul de ridicat dacă ne uităm la celelalte fonduri structurale la care România are acces, dar dacă ne raportăm la celelalte state membre, pe zona de dezvoltare rurală, mai avem foarte mult de lucru. Vrem să ne asigurăm că nu avem niciun risc de dezangajare pe anul 2012 şi pot afirma că nu există un astfel de risc', a spus Constantin.

Şeful MADR a precizat că şi pe partea de plăţi directe, România a plătit fermierilor o sumă de 3,6 miliarde de euro din 2007 şi până în prezent, iar pentru 2012 a fost menţinută ţinta de absorbţie avansată de predecesorii săi atât pe dezvoltare rurală cât şi pe plăţi directe.

'Stăm deja foarte bine şi pe plăţi directe pentru că avem o sumă de 3,6 miliarde de euro plătită fermierilor din 2007 şi până în prezent. Aici nu vorbim de absorbţie pentru că a fost de sută la sută deşi au fost şi ani cu penalităţi şi cu întârzieri, dar este important că aceşti bani au ajuns la fermieri. Numai în 2012 au fost plătite peste 600 de milioane de euro prin APIA. Până la sfârşitul anului ne vom îndeplini acele obiective preluate de la predecesorii mei, adică acea sumă de 2,5 miliarde de euro pe agricultură, respectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi 1,1 miliarde de euro pe zona de plăti directe', a menţionat ministrul Constantin.

Pachetul financiar al României 2007-2014 este de 13,5 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi 5 miliarde de euro pe plăţi directe.