Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) vrea să limiteze din nou posibilitatea fondurilor de pensii obligatorii de a plasa capital în fondurile de private equity, măsură contestată de asociaţia de profil, deoarece reduce investiţiile în economie.

"Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Sud-Estul Europei (SEEPEA) îşi exprimă surprinderea şi dezamăgirea faţă de proiectul de modificare a normei de investiţii publicat pentru dezbatere pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit proiectului, fondurile de pensii obligatorii nu ar mai putea plasa capital in fondurile de tip private equity, limitându-se astfel impactul pozitiv în economie al acestor instrumente de investiţii", se arată într-un comunicat al SEEPEA.

În luna ianuarie a acestui an, a intrat în vigoare o nouă normă de investiţii a CSSPP care permitea accesul fondurilor de pensii la o gamă mai largă de instrumente financiare între care şi fondurile de private equity, cu stabilirea unor limite prudenţiale clare pentru diminuarea şi dispersarea riscurilor. Spre exemplu, investiţiile în private equity sunt limitate la maxim 10% din activele unui fond de pensii.

"Dupa numai 9 luni, CSSPP a publicat un proiect care ar modifica drastic unele prevederi ale normei de investiţii, printre altele chiar interzicând investiţiile fondurilor de pensii obligatorii (din Pilonul 2) în fonduri de private equity. O astfel de măsură ar fi echivalentă practic cu interzicerea investirii fondurilor de pensii în fonduri de tip private equity, având în vedere că fondurile de Pilon 3 sunt şi vor rămâne câţiva ani mult prea mici pentru a fi eligibile", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii fondurilor de private equity apreciază că această limitare ar impiedica direcţionarea unei părţi din capitalul fondurilor de pensii către economia reală din România.

"În aceste timpuri dificile, efectele unei asemenea măsuri asupra economiei româneşti sunt evidente: lipsa creării de locuri de muncă din cauza reducerii investiţiilor în economia reală, diminuarea inovaţiei pe fondul lipsei de capital pentru finanţarea unor proiecte inovative, îngreunarea formării unor campioni locali în economie din cauza lipsei finanţării de tip equity pentru societăţile româneşti, diminuarea activităţii IMM-urilor locale din cauza reducerii finanţarii disponibile pentru acest segment, atragerea de mai puţin capital de la instituţiile europene şi multilaterale şi din surse private externe din cauza absenţei co-finanţării locale şi menţinerea unei pieţe financiare subdezvoltate din cauza lipsei furnizorilor de capital pe termen lung", explică sursa citată.

În Europa şi Statele Unite ale Americii, fondurile de pensii, ca investitori pe termen lung sunt parteneri naturali ai fondurilor de private equity.
"SEEPEA înţelege preocupările CSSPP legate de prudenţialitate, dar crede ca acestea pot fi adresate într-un mod mai adecvat.

În acest sens, SEEPEA îşi exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu CSSPP şi asociaţia fondurilor de pensii private pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare «cu faţa la economia reală», în scopul comun de a contribui la creşterea investiţiilor în economia reală", se mai spune în comunicat.

SEEPEA a fost fondată în august 2005 de către fondurile din regiune ca organizaţie independentă şi non-profit, pentru promovarea intereselor industriei de private equity şi venture capital în Europa de Sud-Est.