Ministrii de Finante ai statelor din Uniunea Europeana (UE) au ajuns, marti, la un acord pentru a impune noi regle­mentari, mai stricte, fondurilor de hed­ging (speculative) si altor firme de in­- ves­titii alternative. Regulile trebuie apro­bate si de Parlamentul European inainte de a deveni lege si fac parte dintr-un efort mai amplu la nivelul UE de a preveni o noua criza.

Divergentele statelor europene pe aceasta tema constituiau o piedica majo­ra pentru ca Germania, Franta si Marea Britanie sa sustina o pozitie comuna in cadrul reuniunii G20, care va avea loc saptamana aceasta in Coreea de Sud.

„Sper ca Parlamentul le va vota inainte de intalnirea sefilor de stat si de guvern din G20“, a afirmat ministrul de Finante belgian, Didier Reynders. Tarile comu­nitare au fost divizate de problema acor­darii de licente fondurilor straine care vor sa opereze pe teritoriul UE. Secretarul de stat din Ministerul de Finante german Joerg Asmussen a declarat ca va fi introdus un „pasaport UE“ pentru fondurile inre­gistrate in tarile europene incepand din 2013, iar pentru cele straine in 2015.