Fondurile de pensii şi fondurile suverane de investiţii încep să intre pe o piaţă de unde băncile încep să se retragă: acordarea de credite către companii, relateaza Reuters


Fondurile de pensii au active în valoare de peste 30.000 de miliarde de dolari, iar fondurile suverane au şi ele active în valoare de 3.000 până la 5.000 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că chiar dacă doar o mică parte din aceste fonduri s-ar îndrepta spre creditare, tot ar ajuta la acoperirea prăpastiei formată prin procesul de deleveraging al băncilor.

Una din cele mai populare noi investiţii ale fondurilor de pensii sunt creditele directe către proiectele de infrastructură, dar creditele pentru exporturi, fuziuni şi alte proiecte ar putea să se afle şi ele pe agendă. APG, compania de administrare a fondului de pensii al funcţionarilor din Olanda, are de gând să aloce 2-3% din portofoliul său de 314 miliarde de euro pentru credite în infrastructură şi utilităţi. În luna septembrie, APG a alocat primul său credit pentru un proiect de construcţie a unui drum local.

'Suntem foarte interesaţi să acordăm mai multe astfel de credite, deoarece se potrivesc cu pasivele unui fond de pensii şi oferă un raport bun între risc şi rentabilitate', a declarat Valentijn Thijssen, senior manager la APG. 'Faptul că băncile sunt din ce în ce mai reticente ne face nouă loc liber să intervenim', a precizat Thijssen.

Pentru a acoperi necesităţile unei populaţii îmbătrânite, fondurile de pensii trebuie să găsească randamente mai bune decât dobânzile negative oferite de obligaţiunile guvernamentale emise de unele din statele din centrul zonei euro, în timp ce fondurile suverane trebuie să-şi diversifice activele şi să încerce să genereze mai multe lichidităţi. În plus, spre deosebire de alţi investitori, atât fondurile de pensii cât şi fondurile suverane îşi permit să facă investiţii pe termen lung.

'Ce faci atunci când randamentele sunt atât de scăzute? Poţi să devi un creditor', spune Dale Gabbert de la firma de avocatură ReedSmith, care lucrează pentru mai multe fonduri suverane, inclusiv pentru CIC, fondul suveran de investiţii al Chinei. Fondul Monetar Internaţional estimează că băncile europene trebuie să vândă active în valoare de cel puţin 2.800 miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a-şi consolida baza de capital, ceea ce lasă loc pentru intrarea altor investitori. Cu toate acestea, experţii susţin că fondurile de pensii nu intră în sectorul creditării tot atât de rapid cum se retrag băncile, dar interesul este în creştere.

PensionDanmark, unul din cele mai mari fonduri de pensii din Danemerca, cu active de 23,2 miliarde de dolari, a cumpărat în luna iunie un potofoliu de credite în valoare de 250 milioane de dolari de la Bank of Ireland şi a mandatat JPMorgan Asset Management să achiziţioneze şi alte credite pentru infrastructură de la bănci în următoarele nouă luni. Randamentul pentru PensionDanmark este cu 100-150 puncte de bază peste obligaţiunile guvernamentale.

'În calitate de fonduri de pensii, suntem provocaţi de nivelul redus al dobânzilor pentru obligaţiunile guvernamentale, astfel încât suntem în căutarea de active care să ne ofere un randament mai mare decât titlurile de stat fără a fi nevoie să ne asumăm riscuri pe pieţele de equity', a declarat directorul PensionDanmark, Torben Moeger Pedersen.

Procesul de deleveraging al băncilor oferă oportunităţi şi pentru managerii de fonduri care acţionează în numele unor investitori mari precum fondurile suverane de investiţii. Aceste fonduri au fost afectate de criza financiară şi criza datoriilor şi încep să se îndrepte spre creditare, în încercarea de a-şi diversifica activităţile. De asemenea, fondurile suverane încep să investească în infrastructură. La începutul acestui an fondul chinez CIC a preluat un pachet de 9% din acţiunile companiei londoneze de utilităţi Thames Water. Patrick Thomson de la JP Morgan Asset Management informează că fondurile suverane nu trebuie să respecte acelaşi reglementări în materie de capitalizare ca şi fondurile de pensii şi companiile de asigurări, astfel că este mai uşor pentru ele să demareze astfel de proiecte.