Corporatia petroliera British Petro­leum (BP) si compania rusa de stat Rosneft au anuntat crearea „unei aliante strategice globale”, bazata pe schimb reciproc de actiuni si infiintarea unei intreprinderi mixte pentru prospectari geologice in perimetrul arctic. Potrivit intelegerii aprobate de seful Executi­vului de la Moscova, Vladimir Putin, BP va vinde 5% din actiunile sale ordi­nare, primind, in schimb, 9,5% din actiunile Rosneft. Valoarea titlurilor BP destinate societatii ruse se ridica la aproximativ 7,8 mld. $. Pachetul de actiuni Rosneft este estimat la 8,38 mld. $. Pentru inchiderea tranzactiei este ne­voie de aprobarea organelor de regle­men­tare. In final, Rosneft va prelua 988,69 mil. actiuni BP, iar BP va dobandi 1,01 mld. actiuni Rosneft.

Expertii nu exclud posibilitatea ca, pe viitor, cotele controlate reciproc de cele doua com­panii sa creasca.  Expertii spun ca intele­gerea va consolida pozi­tiile celei mai mari companii petroliere a Marii Brita­nii pe piata rusa. Nu trebuie uitat, men­tioneaza in acest sens Natalia Le­sina, de la firma de con­sul­tanta Alor, ca „BP detine deja 50% din concernul TNK-BP”.

Acces la zacaminte strategice


BP si Rosneft vor exploata impreuna zacamintele de petrol si gaze naturale din pla­toul continental arctic, ceea ce inseam­na, potrivit unor evaluari preli­minare, 5 mld. tone de titei si 10 trilioane mc de gaze naturale. Acordul presu­pune crearea unei intreprinderi ope­rationale mixte, controlata in pro­portie de 67% de Rosneft si de 33% de BP si care se va ocupa de prospectare, ex­trac­tie si desfacere. Primele investitii se cifreaza intre 1,4-2 mld. $. „Acest acord istoric reprezinta primul proiect de cola­bo­rare de asemenea amploare dintre o companie nationala si una inter­natio­nala”, sublinia comunicatul co­mun. Cotidianul „Times” cita, in context, afir­matiile patronului BP, Ro­bert Dud­ley, potrivit caruia cele con­venite cu Mos­cova marcheaza „un nou tip de relatii”, care deschid accesul la una dintre putinele zacaminte inca neintrate in exploatare”. Publicatia aminteste, de asemenea, de interesanta evolutie a lui Dudley: candva sef la TNK-BP, el a fost „alungat din tara de parte­nerii rusi pe fondul divergentelor vizand strategia de viitor a concernului”. „Independent” scrie, la randul lui, ca in 2006 omul de afaceri George Soros s-a opus vehement intrarii la Bursa din Londra a companiei Rosneft, catalogata drept „instrument al statului rus”.

Expertii vorbesc de un pas riscant al BP


„BP si Rusia s-au luat in brate pre­cum doi betivi, care trebuie sa se sustina unul pe celalalt pentru menti­nerea echilibrului”, a comentat, in alta ordine de idei, cotidianul „Financial Times”. In opinia publicatiei, „dupa catastrofa din Golful Mexic, BP nu-si mai poate lega sperantele sale de crestere de proiecte angajate in SUA, unde imaginea com­paniei a avut puternic de suferit”. Prin urmare, estimeaza ziarul, citand punc­tul de vedere al analistilor, batand palma cu Rosneft, in spatele careia se afla premierul Putin si Kremlinul, „BP a dat clar de inteles ca viitorul companiei va depinde nu de SUA, ci de Rusia”. In ace­lasi timp, FT atrage atentia in legatura cu riscurile aliantei cu Rosneft. In primul rand, „statul rus in general si Rosneft in special se confrunta, in prezent, cu probleme financiare dintre cele mai serioase si nu sunt pur si sim­plu in stare sa investeasca in proiect”. In al doilea rand, continua cotidianul, „transferul catre Rosneft a 5% din actiu­nile BP va constitui o piedica importanta in cazul in care actionarii grupului britanic vor dori sa o vanda, spre exemplu, Exxon­Mobil sau Royal Dutch Shell, planuri care fac de mult obiectul unor speculatii pe piata”.

Numarul 1 in Rusia


Rosneft este cea mai mare companie petroliera a Rusiei. Ea produce aproximativ 2,4 mil. barili echivalent petrol si dispune de rezerve de 15,146 mld. barili echivalent petrol. Valoarea totala a activelor acestei intreprinderi se cifra, la 30 septembrie 2010, la 87,98 mld. $.


Capitalizare BP


Valoarea bursiera a gigan­tului britanic BP a atins, saptamana trecuta, 107,4 mld. euro (92,3 mld. lire sterline), dupa ce titlurile sale au castigat 5,87% la Bursa din Londra ca urmare a deciziei companiei de a infiinta un fond de 20 mld. $ pentru recompensarea victi­melor exploziei din 20 aprilie 2010 a platformei Deepwater Horizon, in Golful Mexic. Grupul britanic, ale carui actiuni au afisat o depreciere de 40% dupa dezastru, a anuntat reve­nirea pe profit in trimestrul al treilea, cu un beneficiu net de 1,785 mld. $.

Expansiune globala


In 2010 concernul TNK-BP a cheltuit 1,8 mld. $ pentru active petroliere in Venezuela si Vietnam, afacere care va fi incheiata in cursul acestui an. Pentru suma de 1,6 mld. $, gigantul venezuelean PdVSA a acceptat sa vanda Rosneft 50% din grupul Ruhr Oel, cu participatii la patru combinate petro­liere germane. Noile active vor spori cu 11,6 mil. tone capacitatea de prelucrare a companiei rusesti, care a reusit, totodata, sa intre pe piata Germaniei si a Europei occidentale si a obtinut acces la tehno­logii avansate. Lukoil si-a inceput expansiunea mon­diala in 1994, activele straine cum­pa­rate incepand cu acel an reprezinta, acum, 47% din capacitatea de prelucrare a companiei, 6,9% din productia de petrol si 35% din cea de gaze naturale.