Fostul premier italian si fostul pre­se­dinte al Comisiei Europene, Ro­mano Prodi, va preda in China, la o scoala internationala de comert. Cat va primi pentru prestatia lui nu se stie. In schimb, fostul premier britanic, Tony Blair, va lu­cra pentru un fond speculativ, unde va tine mai multe lectii pentru care va primi pana la 2.300 de euro pe minut. Fostii sefi de stat si de guvern nu stau degeaba. In orice caz, unii dintre ei.

Primul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, spune ca pensia lui este substantial mai mica, de vreo pa­tru ori, decat cea a presedintelui Rusiei, si ca de aceea trebuie sa-si rotunjeasca veni­tu­rile pentru un trai decent. El pre­ci­zeaza ca salariul pe care-l primeste in ca­litate de presedinte al fundatiei ce-i poar­ta nu­me­le este de 23.000 de ruble (apro­xi­ma­tiv 767 $), iar pentru in­tre­ti­ne­rea ins­ti­tutiei se chel­tuiesc anual intre 800.000 si 1 mil. $.

„Nu e usor sa faci rost de o asemenea su­ma. In orice caz, in Rusia este, practic, imposibil”, declara Gorbaciov, ca un fel de justificare a mul­telor sale calatorii prin toata lumea. Cel mai frecvent, „parintele perestroicii” si unul dintre artizanii reu­ni­ficarii Ger­ma­niei, omul care se bucura de mai mult res­pect peste hotare decat in ta­ra lui, poa­te fi vazut in Marea Britanie, Ger­ma­nia, Franta si SUA. „Lec­tiile mele costa mult, atat de mult incat daca le-as tine in Rusia nu ar veni nimeni sa ma asculte. Dar in strainatate castig binisor”, a explicat Gor­ba­ciov. Evitand sa dea cifre, el a adaugat ca, din punct de vedere fi­nan­ciar, intra in aceeasi cate­go­rie de lectori alaturi de fostii presedinti ame­ri­cani, George Bush senior, Bill Clinton, fosta „Doamna de fier” a Marii Britanii, Margaret Thatcher, si de fostul cancelar Helmut Kohl.

Familia Clinton - peste 110 mil. $


Cu ce se ocupa Bill Clinton? In pre­zent, este trimis special al Statelor Unite pentru Haiti. Este adevarat ca pro­ble­me­le de sanatate l-au fortat sa ia o pauza: la sfarsitul saptamanii trecute, fostul pre­se­dinte american a suferit o interventie pe cord. Totul a decurs normal, iar Clinton in­tentioneaza sa revina cat mai rapid la ac­tivitatile sale. Dupa ce a parasit Casa Alba in 2001, predecesorul sau George W. Bush a devenit milionar. Numai in 2008 el a castigat din lectii si discursuri 7,5 mil. $. Iar din 2000 pana in 2007 inclusiv, el a incasat 51.855.599 $. Despre veniturile fostului locatar de la Casa Alba s-a aflat din declaratiile de impozit, depuse de sotia lui, ex-senatorul Hillary Clinton, candidat la Presedintia SUA, iar in prezent secretar de stat. In acelasi timp, Bill Clinton a primit 29.580.525 $ pen­tru cele doua carti ale sale. In plus, ca fost presedinte, Clinton se bucura de o pensie de viata, cifrata la peste 185.000 $. In total, de cand a plecat de la Casa Alba, valoarea cumulata a lui Bill Clinton a fost de 1.397.250 $. Potrivit do­cumentelor fiscale, venitul insumat al sotilor Clinton se cifra, la sfarsitul anului 2008, la peste 110 mil. $, cu impozite achi­tate de aproape 35 mil. $ si cu mai mult de 10 mil. $ donatii. Romano Prodi va preda la China Europe International Business School (CEIBS), care figureaza, in topul „Financial Times” al celor mai bune institutii de invatamant din sis­te­mul MBA, pe pozitia 22, in urcare cu pa­tru trepte fata de anul trecut. In varsta de 70 de ani, el a predat in 1996 Stiinte Politice la Universitatea din Bo­logna, pre­­cum si diferite cursuri la Harvard si Stanford.

Mai mult de 15 mil. lire sterline pentru Tony Blair


In ceea ce-l priveste pe fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, publicatia „Times” sustine ca, de cand a parasit resedinta oficiala din Downing Street 10, la 27 iunie 2007, el a castigat peste 15 mil. lire sterline. Afacerile lui, foarte banoase, sunt considerate de criticii fostului lider laburist controversate si lipsite de trans­pa­renta. Mai mult, „Financial Times” amin­tea, recent, ca una dintre orga­ni­za­tiile sale, „Governance initiative”, care-i ajuta pe presedintii din Ruanda si Sierra Leone sa puna in practica reforme si sa atraga investitori internationali, a avut nevoie de foarte mult timp pentru a obtine statutul de asociatie de caritate in Marea Britanie. De fapt, daca in vara anului 1997, dupa discursul emotionant rostit dupa moartea Printesei Diana, pe care a numit-o „printesa poporului”, Tony Blair culmina in sondaje cu o cota de popularitate de 75%, dupa 13 ani presa scrisa si vorbita il priveste pe fostul premier cu indiferenta. Peste hotare insa, cu precadere in Franta si SUA, Blair are insa numerosi admiratori. In special la nivelul elitelor, care continua sa-i ad­mi­re talentul de orator, spiritul sau prag­matic si puterea de influenta.

De la JPMorgan Chase la Louis Vuitton


La fel ca Bill Clinton, Tony Blair este foarte cautat pentru lectiile sale. Astfel, la Washington, cabinetul Speakers Bureau i-a platit peste 600.000 de lire sterline (aproximativ 687.000 de euro) pentru ca numele lui figureaza printre colaboratori si l-a remunerat cu aproape 140.000 de lire sterline pentru fiecare dintre in­ter­ven­tiile sale. In orice caz, asa afirma „Sun­day Times”, ai carui ziaristi l-au urmat pe Blair in cateva dintre ca­la­to­riile sale cu sco­pul de a publica o am­pla ancheta asu­pra noii vieti a fostului premier. Printre altele, Blair si-a oferit serviciile de con­si­lier Guvernului kuwei­tian, precum si fondului de investitii Mubadala, din Abu Dhabi, doi clienti care i-au adus fiecare cate un milion de lire sterline pe an. Pe de alta parte, fostul lider laburist va tine o serie de alo­cu­tiuni private in fata cadrelor fondului spe­cu­la­tiv Lansdowne Part­ners, din Londra. Un nou post care-i va aduce aproximativ 2.000 de li­re sterline pe mi­nut, sau, po­tri­vit calculelor presei bri­ta­nice, pe care Blair a catalogat-o, la re­tra­gerea din fruntea Gu­ver­nu­lui „o fiara feroce” peste 230.000 de lire sterline. Co­men­tand colaborarea lui Blair cu acest hedge found,  „The Inde­pen­dent” amintea ca, potrivit esti­ma­ri­lor ex­per­ti­lor, aceasta organizatie, care intra printre primele patru fonduri spe­cu­lative din Marea Bri­ta­nie, a castigat milioane de li­re sterline in timpul crizei bancare din 2008, ju­cand pozitii scurte. De exemplu, fondul a realizat profituri insemnate prognozand caderea pretului la actiunile holdingului bancar Barclays, de la 800 la 60 lire ster­li­ne. Ca „sfatuitor” la JPMorgan Chase, Blair a in­ca­sat intr-un an 2,5 mil. lire ster­line, iar pentru memoriile sale, nu­mai avansul var­sat de Editura Random House se ri­di­ca la peste patru milioane de  lire sterline. In sfarsit, cotidianul „Daily Mail” anunta, recent, ca Tony Blair poate deveni con­si­lier al grupului francez LVMH, care de­ti­ne marcile de lux Louis Vuitton, Dior, Hen­nessy si Moet&Chandon. Aici, el ar putea primi un salariu exprimat in sase cifre.

Mister in jurul veniturilor lui Schroder


La cateva luni dupa ce fostul cancelar Gerhard Schroder s-a retras din viata po­li­tica, in 2005, el a fost angajat in functia de consilier pe probleme de po­litica in­ter­nationala la una dintre cele mai mari holdinguri de presa din lume, Ringier. Cu cat a fost platit nu se stie, presa speculand in jurul cifrei de un milion de dolari. „Schroder este un om modest. Daca ar fi dorit sa castige mai multi bani, ar fi ales alt domeniu de activitate, alta fir­ma”, a declarat un responsabil al grupului me­dia.  Inainte ca aceasta de­ci­zie sa devina pu­blica, se zvonise ca fostul cancelar, de formatie jurist, va primi un loc in con­du­ce­rea companiei ruse Gaz­prom sau va opta in favoarea unei func­tii bine re­mu­nerate la grupul bancar Merill Lynch. „Nemtii trebuie sa se familiarizeze cu ideea ca poli­ti­cienii care pierd alegerile pri­mesc oferte de munca din par­tea diferitilor angajatori”, de­cla­ra, intr-un interviu pen­tru „Der Spiegel”, fostul can­ce­lar. „Co­le­gii mei au pro­cedat la fel si nimeni nu le-a reprosat ni­mic, nu i-a pus la zid”, a adau­gat Schroder, amin­tind, prin­tre altele, nu­me­le lui Hel­mut Kohl, fost mem­bru in con­si­liul de con­du­­cere al bancii elvetiene Credit Suisse, sau pe cel al lui Helmut Shmidt, care a lucrat la grupul Airbus si la sap­ta­ma­nalul „Zeit”. Ca pensionar, Schro­der primeste lunar peste 20.000 de euro. Nici despre salariul lui Schroder la compania Nord Stream AG, care se ocupa de rea­li­za­rea in practica a proiectului rus cu ace­lasi nume promovat de Gazprom, nu se cunosc cifre exacte. S-a vehiculat suma de 250.000 de euro pe an. Presa scria insa ca pentru fiecare contract incheiat de Schroder, pentru fiecare tranzactie reu­sita, fostul cancelar beneficiaza de un procent.

Retrasi din viata politica, fostii demnitari continua sa-si rotunjeasca veniturile, acceptand oferte banoase din partea unor mari companii sau institutii financiare