Inca o dovada a faptului ca actuala criza financiara nu a iertat nimic. Performantele retorice ale lui Al Gore, Bertrand Piccard sau Michael Schumacher au devenit, in ultimele luni, mai putin costisitoare. Tarifele lor au scazut cu pana la 20%. Mai mult, ei sunt tot mai rar invitati la diferite actiuni al caror moment central il constituiau, pana de curand, discursurile rostite de fosti sefi de stat sau fosti mari sportivi.

A devenit deja o moda ca dupa retra­gerea din activitate cunoscuti poli­ticieni, „stele” ale sportului si alte per- ­sonalitati sa-si rotunjeasca veniturile din discursuri si lectii tinute in fata diferitelor auditorii. De regula, ono­rariile sunt consistente. Dar criza eco­nomica a schimbat si aici datele pro­blemei, operand modificari majore: starurile au inceput sa-si ofere serviciile pe bani mult mai putini. Potrivit calculelor presei elvetiene, remu­ne­ratiile au scazut cu pana la 20%. Ceea ce nu i-a facut insa nici pe fostul pre­sedinte al SUA, Bill Clinton, nici pe fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, sa renunte la aceste activitati. Adaptandu-se noilor conditii, ei accepta tarife reduse.

In medie, Clinton solicita pentru o aparitie in jur de 250.000 de dolari, in functie de diferiti factori. Iar pentru ca Blair sa vina in Elvetia, s-au cerut numai 100.000 $. „S-a ajuns ca oamenii care pana acum cereau 50.000 $ pentru prestatiile lor oratorice sa se multu­measca acum si cu 40.000 $”, a con­firmat Noe Marlier, director al agentiei Menschen mit Meinungen GmbH, cu sediul la Zürich. Este adevarat, spune ea, ca de foarte multe ori, banii incasati sunt ulterior directionati spre actiuni cari­tabile.


Vremurile bune au trecut


Nu numai politicieni si fosti sportivi au cazut victime ale crizei. „Wall Street Journal” scria, recent, ca Hollywood a ince­put sa spuna „NU” staru­rilor exagerat de capricioase si cos­tisitoare. De-a lungul anilor, marile vedete de cinema din capitala mondiala a cine­ma­tografiei au putut miza pe un anumit procent - uneori destul de ridicat - din incasarile rea­lizate de pe urma filmelor in care au jucat. Acum, in noile conditii impuse de insta­bilitatea eco­nomica mon­dia­la, marile staruri se vad nevoite sa accepte procente mai mici. „Vremurile cand actorii, in special cei de renume, ob­tineau de la producatori tot ce doreau, cerand sume as­tronomice, au trecut”, decla­ra pro­du­catorul Erick Gold. „Puteti sa fiti cel mai bun dintre staruri, sa straluciti pre­cum nu­me­roase stele, dar daca economia joaca im­potriva voastra, asta nu ins­eam­na nimic. Stu­dio­urile va vor aduce cu pi­cioarele pe pamant, pen­tru ca si altii trebuie sa traiasca”, a adaugat el.

Si la Hollywood


Cu toate acestea, nu­meroase vedete de la Holly­wood continua sa castige bani frumosi. Spre exemplu, pen­tru filmul „Cina cu un prefacut”, care va aparea pe micile ecrane in 2011 si care a costat 65 mil. $, regizorul si interpretul rolului principal au primit un avans de 10 mi­lioane si, respectiv, 15 mili­oane de dolari.

Este adevarat, studioul Para­mount a oprit cate cinci milioane de la fiecare pana cand pelicula nu va ajunge pe marile ecrane.

Uneori, starurile trebuie sa ce­de­ze o parte din onorariile primite in fa­voa­rea unor ac­tiuni cari­ta­bile. Este un alt efect al crizei finan­ciare globale.