Recrutarea de catre clubul Shanghai Shenhua a atacantului Nicolas Anelka de la Chelsea denota forta financiara in plina crestere a campionatului chinez de fotbal.


Clubul din Shanghai a confirmat prelurea jucatorului de 32 de ani, care va inchia in ianuarie un contract pe doi ani in capitala economica a Chinei. Chelsea a confirmat, la randul lui transferul, fara a preciza termenii financiari ai intelegerii.

Dar, potrivit presei chineze, care citeaza canalul sportiv ESPN, salariul saptamanal al fostului atacant de la Paris Saint-Germain (PSG) si de la Arsenal va atinge 200.000 de lire sterline (234.000 de euro), fata de 90.000 de lire sterline (105.000 euro) pe saptamana la Chelsea. In iulie, mijlocasul argentian Dario Conca s-a transferat la clubul Guangzhou Evergrande, pentru 7, 5 milioane de euro.

Aceste achizitii intervin in conditiile in care Cai Zhenhua, ministru adjunct al sporturilor, a promis sa amelioreze imaginea fotbalului chinez, foarte alteranta de pariuri ilegale, coruptie si meciuri trucate. In acest context, saptamanalul sportiv Titan scria ca guvernul de la Beijing a cerut marilor intreprinderi ale tarii din sectorul imobiliar sa ajute financiar achizitionarea de catre cluburile de fotbal a unor jucatori straini buni. „S-a cerut ca fiecare societate sa investeasca minim 200 milioane de yuani (24 milioane de euro)”, a declarat pentru publicatia citata un magnat in imobiliare.

Acelasi saptamanal Titan nota, printre altele, ca pentru sezonul urmatorul, bugetul mediu al fiecarui dintre cele16 de cluburi din Super League va spori cu aproximativ 20 milioane de dolari. In plus, televiziunea publica CCTV a accepta sa reia transmisiile meciurilor din campionatul chinez, dupa ce a boicotat difuzarea lor din cauza scandalurilor.