Societatea Foxconn, cunosuta drept unul dintre principalii furnizori ai Apple, intra in capitalul grupului japonez Sharp pentru a-si consolida pozitia in fabricarea ecranelor LCD.


Compania japoneza Sharp a permis intrarea in capitalul sau a grupului taiwanez Foxconn. O manevra care are darul de a schimba profund configuratia lumii furnizorilor de ecrane LCD. Acest tip de ecrane a invadat, practic, viata noastra. Practic, el este prezent in toate echipamentele electronice (televizoare cu ecran plat, smartphone-uri, tablete, aparate foto digitale) si se impun tot mai mult si in alte domenii: auto, electrocasnice, etc.

Intr-un mediu tot mai concurential si afectat de consecintele valului ucigas din martie 2011, Sharp se pregateste sa publice una dintre cele mai mari pierderi din istorie (aproximativ 2,7 miliarde de euro) pentru exercitiul care se incheie la 31 martie 2012. La fel ca rivalii sai Sony si Panasonic, Sharp este in plina reorganizare si incearca optimizarea diviziei dedicata fabricarii de ecrane LCD.

Concret, Sharp va ceda 10% din capitalul sau grupului Foxconn (unitate a grupului Hon Hai) prin intermediul unei emisii de actiuni noi in valoare de aproximativ 600 milioane de euro. Printre altele, Hon Hai va acea acces la jumatate din productia importante uzine nipone Sakai.

Aceasta alianta va permite Sharp sa recupereze intarzierea inregistrata pe segmentul ecranelor LCD de dimensiuni mici, in domeniul smartphonurilor si a tabletelor. Pentru Foxconn, afacerea ofera sansa de a accede la capacitati suplimentare de productie, pe o piata in plina expansiune.