Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au gasit echilibrul intre pro­punerile facute de Ministerul Fi­nantelor Publice, prin prisma de­ti­nerii pachetului de control, si Franklin Templeton, din postura de admi­nistrator. A fost aprobata propunerea sta­tului , dar a ramas data de inre­gistrare 16 mai, cea propusa de Franklin Templeton. In conditiile in care procesul de conversie a titlurilor de despagubire se reia la 2 mai, statul ar putea pierde o parte din suma care ii revine pentru participatia actuala.

Una dintre sursele importante de venit pentru stat este reprezentata de dividen­dele distribuite de societatile detinute, miza fiind tocmai suma ce-i revine din postura de actionar. Fondul Proprietatea a introdus pe ordinea de zi a Adunarii Gene­rale a Actionarilor, la propunerea guver­nului, discutarea aprobarii unui dividend brut de 0,03141 lei/actiune, dublu fata de cel propus initial de Franklin Templeton, dar mai putin de jumatate din cel acordat pentru anul 2009. Actionarii au aprobat ieri valoarea dividendului propusa de gu­vern, cu 99,31% din voturile celor prezenti. Propunerea Franklin Templeton, de distri­buire a unui dividend de numai 0,01569 lei/actiune (doar 47% din profitul compa­niei) a primit acceptul a numai 0,24% din voturile celor prezenti. Ca urmare, valoa­rea pe care FP o va plati sub forma de divi­dende se ridica la 106,1 milioane de euro, ceea ce reprezinta 94% din profitul obtinut anul trecut. Pentru pachetul de 36,79%, Ministerul Finantelor Publice ar urma sa primeasca 39 de milioane de euro sub forma de dividende de la FP.

Statul poate pierde 1,3 milioane de euro


Nu numai valoarea dividendelor a fost sub semnul intrebarii, ci si data de inre­gistrare, existand si in acest caz doua pro­pu­neri. Pe de o parte, Franklin Templeton a propus ca data de inregistrare 16 mai, ceea ce inseamna ca actiunile cu drept de dividend se mai pot cumpara de la BVB pana la 11 mai. In schimb, guvernul a propus, saptamana trecuta, devansarea cu o saptamana a datei de inregistrare, adica pe 10 mai, ceea ce inseamna ca actiunile purtatoare de dividend s-ar mai putea cumpara pana la 5 mai. In conditiile in care pe data de 2 mai este de asteptat sa se reia procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni Fondul Proprie­tatea, fapt care ar putea reduce participatia actuala a statului, este lesne de inteles motivul propunerii guvernului.
Actionarii au decis, cu 99,1% din voturi „pentru”, ca data de inregistrare sa rama­na 16 mai, ceea ce poate atrage o reducere a sumei ce revine statului. Presupunand ca si in acest an solutionarea dosarelor de despagubire se va face potrivit ritmului din 2010, participatia statului ar putea sa scada cu 0,63% saptamanal. In aceste con­ditii, suma care ar reveni statului ar fi de 37,7 milioane de euro, cu 1,3 milioane de euro mai putin decat participatia actuala.

Adi Lupsan, director general adjunct al Intercapital Invest, a declarat ca „ANRP a dat pachete importante anul trecut. Eu, perso­nal, nu cred ca participatia statului va cobori sub pragul de 33% in acest an, pentru ca isi va pierde sfera de influenta in actionariat. Conform legii, ar trebui sa distribuie intreg pachetul pana la sfarsitul anului, dar nu ma astept sa dea pachete mari in acest an. Mergand pe media din ultimii ani, se poate spune ca un procent de 10% poate fi distri­buit si in acest an. Pana la finalul anului statul ar trebui sa fie minoritar”.

Doi noi membri din partea statului in Comitetul Reprezentantilor


Actionarii Fondului Proprietatea au ales ieri doi noi membri in Comitetul Reprezentantilor, in locul avocatului Corin Trandafir si al Monicai Maurer-George, cele doua persoane fiind propuse de autoritati. In locul lui Trandafir a fost ales Simion Dorin Rusu, consilier personal al ministrului Economiei, iar pe pozitia detinuta de Maurer-George a fost ales Doru-Petru Dudas, director general la Ministerul Finantelor Publice. Rusu a fost ales cu 89,4% din voturi, iar Dudas a primit 91% din voturile actionarilor prezenti la AGA. Avocatul Florentin Timoianu, care a candidat la propunerea unuia dintre mostenitorii familiilor Malaxa si Aus­chnitt, Palade Van Dussen, a primit 7% din voturi la alegerea candidatului in locul lui Maurer-George si 9% din voturi la alegerile pentru postul ramas vacant dupa plecarea lui Trandafir. Comitetul are rolul de a supraveghea la nivel general functionarea administratorului Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, si raspun­de in fata actionarilor. Printre atributiile acestuia se numara aprobarea rapoartelor financiare ale Fondului si a bugetului anu­al de cheltuieli.


FP ia in calcul listarea pe o bursa straina prin oferta secundara de vanzare


Listarea Fondului Proprietatea (FP) pe o bursa straina ar presupune o oferta secundara de vanzare, iar principalul actionar care sa deruleze aceasta actiune este statul roman, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al FP. „Pana la sfarsitul lunii iunie vom face actionarilor o recomandare in legatura cu listarea pe o bursa straina si atunci vom stabili daca sa le propunem o listare externa sau actiunile FP sa ramana doar la BVB. Suntem in discutii cu un numar de banci de investitii privind o posibila noua listare. Avem in vedere bursele din Londra, Varsovia sau Viena", a afirmat Konieczny. Franklin Templeton nu ia in calcul listarea pe o bursa externa printr-o IPO, deoarece succesul unei astfel de operatiuni depinde si de diferenta dintre pretul din oferta si cel de la bursa, care constituie un discount pentru investitori. „Este dificil sa te gandesti sa emiti actiuni noi care sa se tranzactioneze la un discount de 50% fata de valoarea activului net al Fondului. Trebuie sa fie actiuni deja emise. Ar fi trei variante - fie sa vanda statul din actiunile sale, fie un ­investitor institutional, fie trebuie sa regandim programul de rascumparare", a mai spus Konieczny.