Aproape două treimi dintre simpatizanţii dreptei din Franţa (partidul conservator UMP) îşi doresc o revenire a lui Nicolas Sarkozy în prim-planul vieţii politice şi o candidatură a acestuia la alegerile prezidenţiale din 2017, conform unui sondaj publicat duminică, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Conform sondajului realizat de Ifop pentru Journal du Dimanche, 64% dintre simpatizanţii dreptei îşi doresc o revenire în viaţa politică a fostului preşedinte şi candidatura sa la alegerile prezidenţiale din 2017", iar 30% l-ar prefera pe Sarkozy implicat în politică, fără a mai candida la preşedinţie. 

De la înfrângerea sa în alegerile din 6 mai în faţa lui François Hollande, Nicolas Sarkozy a dispărut din politica franceză, ceea ce alimentează speculaţiile că ar căuta să-şi 'alimenteze bateriile' pentru o revenire.

Între timp, succesiunea sa în fruntea dreptei franceze face obiectul unei competiţii feroce între fostul premier François Fillon şi actualul secretar general al UMP, Jean-François Copé. Câştigătorul va fi hotărât la 18 noiembrie, prin votul celor 300.000 de membri UMP chemaţi să-şi aleagă noul preşedinte de partid.

Favorit în sondaje, François Fillon (58 de ani), deputat de Paris, mizează să se impună prin statura sa de om de stat, după cinci ani de guvernare alături de Nicolas Sarkozy.

În ceea ce îl priveşte, Jean-François Copé (48 de ani), viceprimarul din Meaux, un oraş din apropierea Parisului, se promovează drept "candidatul militanţilor" din UMP.