Expulzările romilor, majoritatea români şi bulgari, continuă în Franţa, unde nu s-au găsit încă soluţii durabile la problema taberelor ilegale, a denunţat asociaţia Romeurope, citată de Journal de Saone et Loire, în ediţia electronică.


De la preluarea puterii de către stânga, "au fost evacuate mai multe tabere şi au fost efectuate expulzări", a afirmat Laurent El Ghozi de la Romeurope, fără a oferi cifre. Românii şi bulgarii, în special romi, constituie o treime dintre persoanele expulzate în ultimii ani de Guvernul de dreapta, a precizat el.

Potrivit ultimului raport al Oficiului francez pentru imigraţie şi integrare (OFII), aproximativ 9.000 de români şi bulgari au fost expulzaţi după ce au acceptat un ajutor pentru întoarcerea voluntară în ţara de origine. Acestei cifre i se adaugă cea nepublicată a expulzărilor forţate.

Chiar dacă sunt cetăţeni europeni, ei nu au acces la piaţa muncii din cauza "măsurilor tranzitorii" care le sunt aplicate de circa zece ţări membre UE, între care Franţa, până la sfârşitul lui 2013.

"Românii şi bulgarii, indiferent de originea lor, sunt cetăţeni europeni", a declarat preşedintele François Hollande, într-o scrisoare datată 27 martie şi adresată Romeurope. "Măsurile tranzitorii care limitează drepturile lor fundamentale vor face obiectul unei examinări obiective", a scris el, apreciind că "politica lui Nicolas Sarkozy este responsabilă de sărăcia intolerabilă în care se află aceste familii.