Ministrul francez de interne, Manuel Valls, şi cel delegat la afaceri europene, Bernard Cazeneuve, urmează să se deplaseze miercuri în România pentru a discuta despre situaţia romilor şi a rezolva problema "la origine", a făcut cunoscut duminică preşedintele Franţei, François Hollande, relatează AFP, preluata de Agerpres.


"Miercuri, ministrul de interne şi ministrul afacerilor europene vor merge în România pentru ca această problemă să fie rezolvată la origine", a declarat şeful statului francez în cursul unui interviu acordat postului particular de televiziune TF1.

"Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, strămutate", şi să vină în Franţa "pentru a se refugia în condiţii în care /ele/ nu pot desfăşura o activitate economică", a adăugat Hollande.

"Există 15.000 de romi în Franţa şi nu au venit în ultimele patru luni", a mai afirmat preşedintele, luând apărarea ministrului său de interne, criticat în Franţa pentru dorinţa sa de a demola taberele ilegale de romi aplicând hotărârile instanţelor judecătoreşti.

"Ministrul de interne şi-a făcut datoria", şi anume "să aplice deciziile justiţiei şi, în acelaşi timp, să-i mute pe cât posibil sau să-i trimită (pe romi) în ţara lor de origine", a subliniat Hollande.

În ultimele săptămâni, în Franţa, sute de romi au fost evacuaţi de poliţie din taberele ilegale, stârnind protestele reprezentanţilor romilor, unor ONG-uri şi ale unei părţi a stângii.