Noul ministrul al Economiei, Lucian Bode, a raspuns prompt cererii premierului Mihai Razvan Ungureanu si l-a revocat din functie pe directorul operatorului national de transport al energiei Transelectrica, Horia Hahaianu, pe motiv de proasta comunicare in privinta resurselor energetice disponibile.


"In cadrul intalnirii de lucru ce a avut loc in seara zilei de 13 februarie la Palatul Victoria, premierul i-a solicitat ministrului Economiei, Lucian Bode, revocarea din functie a directorului Transelectrica. Ministrul Economiei a dispus revocarea directorului general al Transelectrica", se spune intr-un comunicat sec al instutiei condusa de Lucian Bode. Pe parcursul zilei au aparut informatii precum si un proiect de hotarare de guvern prin care Romania urma sa renunte la exporturile de energie din cauza deficitelor de curent electric. Mai mult, se stipula in respectivul proiect sistarea alimentarii cu energie a unor consumatori, conform unor normative elaborate de Transelectrica.

Presedintele Traian Basescu a iesit dupa-amiaza, intr-o declaratie de presa, si a tinut sa clarifice un "comunicat al Ministerului Economiei sau alta structura responsabila de situatia energetica a tarii". El a spus ca populatia nu va fi afectatata de o eventuala avarie a sistemului energetic.

In proiectul de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, dar izvorat de la Transelectrica, se spunea ca din cauza deficitului de energie electrica generat de scaderea nivelurilor lacurilor de acumulare, a scaderii stocurilor de carbune, pacura si gaze, in anumite ore nu se poate acoperi necesarul de consum si de export.

La ora cand presedintele tinea declaratia, oficialii ministerului au tinut sa declare ca nu exista probleme in producerea de energie electrica si ca nu sunt restrictionari in ceea ce priveste livrarile de curent pentru populatie.