Desi sunt milioane de site-uri de turism care ii pot ajuta pe turisti sa-si aleaga destinatia de vacanta, doar cateva ofe­ra informatii complete, adap­tate segmentului de piata caruia i se adre­seaza. Astfel, daca vreti sa fiti infor­mati asupra unei destinatii anume sau chiar asupra conditiilor concrete pe care le puteti gasi intr-o anumita unitate de ca­zare, ar trebui sa consultati site-uri pre­cum frommers.com sau lonelyplanet.com.

Care sunt criteriile in functie de care un turist isi poate da seama daca un site este complet sau nu? Site-ul trebuie sa dispuna de o echipa de profesionisti care sa actualizeze permanent informatiile, sa dispuna de forumuri, bloguri si bi­neinteles de recenzii avizate, sunt de parere cei de la vacations.suite101.com. Acestia au realizat un clasament pentru 2010 al pri­melor cinci site-uri de turism din lume, majoritatea dispunand de infor­matii furnizate de turistii care au trecut pra­gurile hotelurilor in trecut.  

Pentru un concediu documentat „ca la carte”


Prima categorie, respectiv site-uri ge­ne­rale pentru locatii din intreaga lume, dis­pune de trei site-uri principale: from­mers.com, lonelyplanet.com si tripad­visor.com.
  •  www.frommers.com - Frommers este o resursa on-line cu adevarat utila pentru planificarea destinatiei in orice colt al lumii. Site-ul ofera turistilor din intreaga lume informatii despre cazare, restaurante, atractii, dar si preturi si este usor de navigat. Insa, desi este bine documentat si contine infor­matii utile turistilor, nu este reco­man­data efectuarea rezervarii pentru vacanta prin intermediul site-ului from­mers.com. Mo­tivul? Frommers este un site util pentru cei care doresc sa cerceteze locatia de vacanta aleasa ina­inte de a face rezervari, insa pentru a cumpara bilete, vaca­tions.suite101.com le recomanda turis­tilor sa caute un site cu preturi mai „putin piperate”. Printre destinatiile recoman­date de Frommers in 2010 se numara Tunisia, Copenhaga, Hanoi, Santiago de Cuba, Abu Dhabi, In­sulele Scilly. In randul agentiilor parte­nere Frommers se numara: Carren­tals.com, Hotels.com, iExplore, Last­minute.com, Travelocity, Rail Europe, Sheraton.
  •  www.lonelyplanet.com - Lonely Planet contine informatii similare cali­tativ celor de la Frommers si in plus aco­pera o gama larga de bugete de cazare. De asemenea, acesta furnizeaza turis­tilor o serie de informatii practice, in ton cu cerintele acestora, precum cele despre cazare, mancare, obiective turistice etc. Pe langa toate acestea, cuprinde si bloguri si forumuri, pentru a putea oferi un adevarat feedback clientilor. Ca si Frommers, Lonely Planet dispune de servicii de booking, insa nu este cea mai ieftina optiune. Turistii au ocazia ca pana la sfarsitul lunii sa calatoreasca in Las Vegas, Syd­ney sau Budapesta la pret redus, res­pectiv in functie de hotel aces­tia achita contravaloarea cazarii pentru doua nopti si a treia noapte este gratuita sau la o cazare pentru trei nopti primesc un discount de 20%.
  •  www.tripadvisor.com - Tripad­visor, cea mai mare comunitate on-line de calatorii, dispune de cea mai mare baza de date de utilizatori a segmentului de review. Contine reviews despre ca­zare, restaurante si atractii turistice. Sunt multe site-uri care au incercat sa copieze formatul portalului Tripadvisor, insa cel mai bine este sa accesati portalul original. Se recomanda turistilor ca ina­inte de a face rezervare pentru un hotel sau resort all inclusive sa consulte seg­mentul de review al Tripadvisor pentru a putea lua decizia corecta.


Daca aveti un buget mic, accesati hostels.com


www.hostels.com. Acesta este cel mai indicat site pentru cei care au un buget limitat pentru calatorii, obis­nuind astfel sa aleaga hostelurile. Pe hostels.com sunt peste 30.000 de locatii de hosteluri din lume, la tarife care pornesc de la opt dolari pe noapte pentru o persoana. Aici puteti gasi si minighiduri pentru diverse destinatii, inclusiv recenzii ale turistilor, iar pen­tru rezervarile prin intermediul aces­tuia nu se aplica niciun comision.


gorp.com, pentru iubitorii de aventura


Iubitorii turismului de aventura, precum si ai naturii se pot documenta in detaliu despre cele mai bune destinatii pe acest segment pe www.gorp.com. Cele mai bune „produse” ale acestui site sunt „top 10”, clasamente care vizeaza, de exem­plu, zone pentru rafting, ci­clism, calatorii in natura.

Internetul in general, si acest site in particular, ofera poate in­formatii in exces, dar cu putina rabdare va puteti planifica, in cunostinta de cau­za, vacanta dorita, evitand even­tualele neplaceri odata ajunsi la des­tinatie.