In urma unui acord de imprumut cu International Finance Corporation (IFC), Garanti Bank va acorda finantari in valoare de 22,5 milioane de euro companiilor mici si mijlocii, in special celor detinute sau administrate de catre femei.

„IMM-urile sunt in centrul dezvoltarii economice a Romaniei. Prin urmare, este foarte important sa le sprijinim si sa le facilitam accesul la sursele de finantare care le vor permite sa continue sa creasca. Totodata, trebuie sa recunoastem rolul din ce in ce mai mare al femeilor la conducerea companiilor si suntem mandri ca am fost prima institutie bancara din Romania care a acordat pachete de finantare dedicate nevoilor lor”, a declarat Burak Yildiran, deputy general manager, Garanti Bank Romania.

Parteneriatul reprezinta primul imprumut acordat de IFC in special pentru a veni in sprijinul companiilor conduse de femei antreprenor in UE, Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.


Peste 500.000 de femei antreprenor

In Romania, statisticile arata ca sunt peste 500.000 de femei antreprenor, ceea ce reprezinta 34% dintre actionarii si asociatii firmelor autohtone. De la lansarea pachetului, Garanti Bank a atras in portofoliul sau 1.400 de companii care au femei actionari sau membri ai conducerii. In plus, pana in prezent, banca a acordat imprumuturi in valoare de peste 9 milioane de euro catre mai mult de 120 de IMM-uri detinute de catre femei.

Cele mai multe dintre aceste companii isi desfasoara activitatea in Bucuresti, urmate de Craiova, Covasna, Iasi si Galati, si opereaza in diverse industrii: 37% dintre ele au comertul ca activitate principala, 13% activeaza in domeniul serviciilor, 11% in productie si 10% in domeniul sanatatii si al asistentei sociale. Portofoliul Garanti Bank detine un numar total de 15.000 de companii mici si medii.

Potrivit bancii, procentul femeilor antreprenor este din ce in ce mai mare printre proprietarii de companii, iar numarul femeilor care detin sau pornesc afaceri a crescut semnificativ in ultimii zeci de ani.

„Femeile joaca un rol esential in afaceri si au un impact direct asupra felului in care se dezvolta din punct de vedere economic o tara. Sprijinirea femeilor in sectorul privat romanesc are doua consecinte majore: pe de-o parte, intareste rolul femeilor in societate, iar pe de alta valorifica un potential neexploatat pentru dezvoltare”, a punctat, la randul sau, Tomasz Telma, director IFC pentru Europa si Asia Centrala.
Pachetele de finantare pentru femeile antreprenor oferite de Garanti Bank includ doua componente principale: un imprumut flexibil pentru companie si un produs de finantare special creat pentru femei – cardul de credit Bonus Card cu oglinda.