Gazprom intentioneaza sa investeasca peste 38 miliarde de dolari pentru crearea de noi capacitati necesare unei iesiri rapide pe piata in plina ascensiune a regiunii Asia-Pacific. Compania vrea sa construiasca la Vladivostok o uzina petru producerea de gaze lichefiate.


Potrivit directorului Gazprom, Aleksei Miller, intreprinderea pe care o conduce va cheltui 20 miliarde de dolari pentru constructia unei conducte din Siberia Orientala pana la Vladivostok. Principala sursa de alimentare a viitorului gazoduct va fi zacamantul Chayan din Yakutia, a carui dare in exploatare va impune investitii de 12 miliarde de dolari.

Gazprom vrea sa creeze un nou coridoar de transport pentru gazul est-siberia, plus o uzina pentru productia de gaz lichefiat cu o capacitate de 10-15 milioane tone pe an, destinate aceleeasi piete asiatice. „Pietele din aceasta parte a lumii sunt axate cu precadere pe gaze lichefiate”, a explicat Miller.

El a precizat ca respectiva intreprindere, care va costa aproximativ 6,5 miliarde de dolari va fi lansata in 2016. Principala piata de desfacere – Japonia. Rezervele zacamantului Chayan sunt estimate la 1.300 miliarde metri cubi de gaze naturale. Viitoarea conducta va avea o lungime de 3.200 kilometri si va fi data in exploatare in 2017.

Traversand Oceanul, evenimentele din ultimele luni din China au evidentiat o anumita stare interioara de neliniste. Nici agitatia creata in jurul litigiului teritorial cu Japonia nu a putut ascunde aceste framantari. Este evident ca viitoarea conducere de la Beijing va trebui sa faca mai multe pentru rezolvarea tuturor acestor nereguli. Ceea ce nu inseamna ca noii lideri ai Chinei vor ignora politica internationala. Cu siguranta, Beijing va urmari atent orice miscare din Orientul Mijlociu, atat de bogat in petrol. Si, afirma expertii, nu este exclus ca, pe masura ce pozitiile SUA din zona se vor diminua, Beijing va adopta o atitudine mai ferma.

In acest timp, Uniunea Europeana se lupta cu propriile probleme, fara a uita, totodata, de vecinii din sud, regandind colaborarea politica, economica si energetica. Dar, principala intrebare a momentului este cine va conduce, incepand din noiembrie, SUA si China.