Bulgaria a semnat un contract pe 10 ani privind livrarile de gaze rusesti, document ce prevede o reducere cu 20% a pretului contractual in conditiile renuntarii la intermediari, a declarat seful guvernului de la Sofia, Boiko Borisov.


„Pretul de livrare a gazelor rusesti in Bulgaria este cel mai mic practicat in relatiile cu tarile din categoria Europa Centrala”, a precizat, la randul sau, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, subliniind ca aceasta reduce s-a facut pentru viitorul parteneriat strategic din domeniul gazelor naturale. Acordul prevede, de asemenea, posibilitatea diminuarii, peste sase ani, a cantitatii de gaze preluate de la Gazprom, in cazul in care Bulgaria va reusi sa-si sporeasca productia proprie de carburant, care, in prezent, asigura aproximativ 30% din consumul intern.

Potrivit presei moscovite, intelegerea convenita de guvernul Sofiei cu Gazprom reprezinta ultimul pas spre semnarea, astazi, a programului definitiv de finantare a proiectului South Stream. „Nu intamplator Bulgaria s-a numarat printre ultimele tari implicate in realizarea acestui gazoduct cu care Gazprom a semnat acordul de finantare. Daca fara Austria sau Grecia, proiectul oricum ar fi prins viata, prezenta Bulgariei in proiect este una aparte”, comenta publicatia Vzgliad.

Fireste, nota in continuare sursa citata, „in cel mai rau caz conducta ar fi fost directionata pe o ruta ocolitoare, prin Romania sau Turcia. Dar varinta bulgara este cea mai buna solutie din punctul de vedere al costurilor. Daca se va merge pe crearea, in Bulgaria, a unui nod de transport al gazelor, de acolo livrarile vor putea efectua pe doua directii – sud-vest si nord-vest. Constienta de insemnatarea rolului jucat in acest proiect, Bulgaria a decis sa profite de acest avantaj pentru a obtine concesii din partea Rusiei. Si a avut succes”, constata Vzgliad.

Bulgaria va deveni cea mai importantă ţară în ceea ce priveşte exporturile de gaze ruseşti spre Europa, a afirmat Miller, după semnarea, deciziei finale de investiţii . Construcţia conductei South Stream va fi demarată pe 7 decembrie, iar în anul 2015 Bulgaria va primi primele gaze prin intermediul acestui gazoduct, a anuntat seful Gazprom.

Potrivit proiectului la decizia finală de investiţii, lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificaţie de 59 de kilometri spre punctul Provadia unde gazoductul va fi interconectat la sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria şi la celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani, cel care traversează Ucraina şi România. Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părţi din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro.

Gazoductul South Stream este conceput să transporte anual 63 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia spre Europa via Marea Neagră, ocolind ţările de tranzit precum Ucraina şi Belarus. Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian Eni, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%. La finele lunii decembrie 2011, Turcia şi-a dat acordul oficial pentru ca gazoductul South Stream să poată trece prin apele sale teritoriale.