Gazprom continua sa acorde reduceri de pret clientilor europeni: un acord in acest sens a fost semnat cu grupul german E.ON, caruia concernul rus ii va restitui 1,3 miliarde de dolari, scrie cotidianul Vedomosti.


De-a lungul perioadei de criza, clientii europeni au luat cu asalt Gazprom, cerandu-i o revizuire a contractelor. Astfel, incepand din 2009, compania a primit asemenea cereri din partea a 20 de parteneri, printre care si E.ON.

Intr-o prima faza, Gazprom a incercat sa-si apere strategia, in speranta ca nu va fi nevoita sa o modifice, dar sub presiunea clientilor, concernul rus s-a vazut nevoit sa cedeze, in contextul in care toti furnizorii europeni au umblat la contracte, pentru a-si mentine cota de piata. Asa a procedat Norvegia, Algeria si alte tari producatoare.

Ponderea Gazprom pe piata europeana a inceput sa scada, dar intreprinderea rusa a reusit sa se mentina pe primul loc. Cat au costat aceste eforturi, nu se stie, concesiile acordate fiind incadrate in categoria „platilor retroactive”. Pentru 2012, Gazprom si-a asigurat o rezerva de bani pentru astfel de plati in valoare totala de 7 miliarde de dolari.

Negocierile de revizuire a contractelor cu toti consumatorii europeni s-au incheiat, a anuntat zilele trecute vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev. Potrivit spuselor sale, au ramas numai trei societati, care au ales sa rezolve aceasta problema in instantele internationale: E.ON, grupul RWE Transgas si intreprinderea poloneza PGNiG.

Intre timp, lucrurile au fost reglementate cu E.ON, pretul gazelor rusesti destinate grupului german pentru ultimul trimestru al anului 2010 fiind revizuite, ceea ce inseamna o economie de 1 miliard de euro. Alte detalii ale intelegerii convenite nu au fost dezvaluite. Dar Medvedev a precizat ca reducerea operata pentru E.ON este cea aplicata si in cazul altor clienti ai Gazprom, si anume de 7-10%.

Care va fi rezultatul discutiilor cu RWE si PGNiG nu este foarte clar. Publicatia Die Welt afirma ca RWE nu este multumit de propunerea Gazprom, iar PGNiG ar dori o reducere de 20% a pretului la gazele importante din Rusia.