Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a salutat decizia Chinei de a face din yuan o valuta mai flexibila, desi procesul de corectie al monedei nationale este incomplet, fiind nevoie de o continuare a aprecierii, lucru care este in interesul Chinei, scrie Bloomberg.

China a anuntat in 14 aprilie ca va mari banda de tranzactionare a yuanului la 1%, de la 0,5%, ultima decizie de acest fel fiind luata in 2007.

Yi Gang, viceguvernator al bancii centrale chineze, considera ca largirea benzii de tranzactionare a yuanului fata de dolar inseamna ca investitorii pot juca un rol mai mare in determinarea valorii monedei nationale a Chinei.

De asemenea, Geithner considera ca eforturile Europei de a preveni extinderea crizei datoriilor depind de vointa si capacitatea liderilor regionali de a se misca rapid si de a gasi solutii creative pentru rezolvarea acestor probleme.

„Recuperarea este inca fragila, in contextul riscurilor aferente zonei euro si a scumpirii petrolului. Succesul viitoarelor abordari va sta in capacitatea Europei de a lua masuri creative, flexibile si de a actiona agresiv in procesul de sprijinire a statelor membre, in contextul reformelor implementate de acestea”, a declarat Geithner.

Geithner a atras atentia asupra scumpirii petrolului, fenomen care pune presiune asupra bugetelor familiilor si afecteaza cererea din partea sectorului privat.