Imediat dupa 1989, in Romania exis­tau, oficial, doar doi agenti de fot­ba­listi, Ioan si Victor Becali. La ora ac­tuala, pe lista posesorilor de licenta FIFA se regasesc aproximativ 59 de procuratori. Dar putini dintre acestia au o activitate rodnica, desi, de-a lungul anilor, au imbratisat aceasta meserie fosti fotbalisti, oameni de afaceri sau ziaristi.

Prima licenta de impresar i-a apartinut lui Giovanni Becali, cel care a reprezentat intreaga „generatie de aur” si a intermediat cele mai spectaculoase si banoase transferuri. In urma cu cativa ani i s-a retras insa  licen­ta de impresar, astfel ca stafeta a fost preluata de fratele sau, Victor, cel care repre­zinta astazi interesele  unor nume grele din fotbalul romanesc precum Cristi Chivu, Adrian Mutu, Tiberiu Ghi­oane sau Radu Stefan, cota de piata a nu­melor reprezentate de ei fiind de aproape 60 de milioane de euro. Iar daca in mo­mentul de fata nici la nivel de echipa nationala si nici la nivel de club nu avem  performante, exista insa un capitol la care tara noastra forteaza prezenta in top: im­pre­sariatul sportiv.  Potrivit FIFA, Roma­nia avea anul trecut inregistrati oficial 59 de procuratori, la egalitate cu Elvetia si Belgia. Cei mai multi impresari provin din Spania (544), Italia (482), Anglia (326), Brazilia (303), Germania (221) sau Franta (201). De ce atat de multi? Pentru ca legislatia in domeniu s-a modificat, astfel ca nu mai este necesara sustinerea unui examen scris, ci este suficienta achitarea unei taxe anuale de circa 20.000 de euro.


Doua femei intr-o lume a barbatilor


Printre fosti fotbalisti care au cochetat cu impresariatul, precum Gica Popescu, Adrian Ilie, Florin Raducioiu, Catalin Lita, Vasile Miriuta, Adrian Pigulea, Flo­rea Voinea, Lucian Marinescu (licentiat de federatia spaniola), Rodion Camataru, fosti ziaristi (Daniel Stanciu - momentan manager sportiv la Poli.

Timisoara, Radu Matasareanu, Tiberiu Petris, Orlando Valache) sau oameni de afaceri precum Marcel Popescu (fost conducator de club), Florin Iacob sau Dumitru Tudor, pe lista agentilor romani si-au facut loc in anii trecuti si doua femei: Ana Maria Prodan si Elisabeta Gherghisan. Daca pentru fiica celebrei cantarete de muzica populara Ionela Prodan impresariatul a fost mai mult un hobby, nu acelasi lucru se poate spune despre cealalta femeie impresar. Impreuna cu sotul sau, Traian Gher­ghisan, a dat nastere firmei TG World Football Promotion, una dintre cele mai puternice de pe piata estica in momentul de fata, cu o reprezentare a peste 100 de fotbalisti a caror valoare de piata este estimata de transfermarkt.de la aproxi­mativ 84 de milioane de euro. Printre cei mai tineri agenti FIFA se numara si un roman, Andrei Ciobanu, 26 de ani, sibi­a­nul ocupandu-se in principal cu inter­medierea transferurilor de jucatori tineri, ajutat de experienta pe care a dobandit-o in perioada petrecuta la Ascoli.

Sport Business Management GmbH, jucatori de 10 mil. euroIn urma cu doi ani, cel care intermedia un turneu al dinamovistilor in Germania, la Speyer, era fostul jucator al Argesului anilor ’98, Sorin Radu (foto). Stabilit in micutul oras de pe malul Rinului in 2000, romanul a inceput prin a antrena o echipa de amatori, continuand cu infiintarea unei scoli de fotbal la care sunt inscrisi peste 300 de copii. De cativa ani se ocupa si de impresariat sportiv, fiind colaboratorul pe Romania al lui Dirk Schroer, creatorul firmei Sport Business Management GmbH. Ca reprezentare pe plaiuri mioritice, agentia  este destul de modesta, cu 10-15 fotbalisti. Cei mai cunoscuti si totodata cu cea mai buna cota de piata  sunt dinamovistii Gabriel Torje (3,8 mil. euro), Andrei Cristea (2 mil. euro) si Adrian Cristea (1,8 mil. euro). Valoarea jucatorilor impresariati de Sorin Radu este de 10-12 mil. euro.


Traian Gherghisan - TG wfp are o lista valoroasa, cu peste 100 de nume


Un concurent serios pentru fratii Ioan si Victor Becali pe piata impresariatului fotbalistic este TG World Football Promotion (TG WFP), infiintata si condusa de Traian (foto) si Elisabeta Gherghisan, doi oameni discreti, dar extrem de productivi. Ei au reusit sa adune sub umbrela lor protectoare in cinci ani nu mai putin de 104 fotbalisti, romani si straini, care evolueaza in tara si „afara“, a caror valoare de piata este de 83,9 milioane de euro. Dintre acestia 31 de jucatori valoreaza peste 1 milion de euro, cel mai bine cotati de pe lista TG WFP fiind Bogdan Stancu (Steaua - 3,7 mil. euro), Daniel Niculae (AS Monaco - 3,4 mil. euro),  Costel Pantilimon (Poli. Timisoara - 2,7 mil. euro), Gabi Muresan (CFR Cluj - 2,3 mil. euro), Banel Nicolita (Steaua - 2,3 mil. euro), Pablo Brandan (Steaua - 2 mil. euro) si Juan Carlos Toja (Aris Salonic - 2 mil. euro). In continuare pot fi enumerati Marius Niculae (Dinamo - 1,8 mil. euro), Ciprian Tatarusanu (Steaua - 1,8 mil. euro), Giedrius Arlauskis (Rubin Kazan - 1.8 mil. euro), George Galamaz (1,75 mil. euro), Marius Bilasco (1,6 mil. euro) sau Alexandru Ionita (FC Koln - 1,5 mil. euro).  Pe lista stufoasa a sotilor Gherghisan figureaza alte nume foarte cunoscute de fotbalisti, precum Marius Constantin, Danut Coman, Romeo Surdu, Victoras Iacob, Ciprian Tanasa sau Ovidiu Petre.­