Banca Centrala a Rusiei a vandut 7,58% din actiunile Sberbank pentru 5,2 miliarde de dolari. Printre investitori figureaza fonduri europene si americane, in special TPG si structuri care au legatura cu George Soros.


Privatiarea Sberbank cu reducerea ponderii statului pana la 50% plus o actiune, s-a produs, a anuntat in noaptea de marti spre miercuri Banca Rusiei. Tranzactia de vanzare a 7,8% din actiunii bancii de stat s-a derulat sub forma de plasamente la bursele din Londra si Moscova. Organizatorii operatiunii au fost bancile Credit Suisse, Goldman Sasch, JP Morgan, Morgan Stanley si Troika dialog, grupul de investitii al Sberbank.

Pretul – 93 ruble (aproximaiv 3 dolari) pentru o actiune obisnuita – a fost fixat pe baza cererilor investitorilor interesati. Expertii au constatat o cerere sustinuta din partea actorilor straini, printre care s-a numarat fondul TPG (amploarea participarii variaza, potrivit diferitelor surse, de la 650 milioane la 1 miliard de dolari).

Agentia Interfax afirma, printre altele, ca cereri importante au venit din partea unor structuri legate de omul de afaceri american George Soros. Sberbank si-ar dori, de asemenea, sa-i aibe printre actionari companii precum Fidelity, Blackrock, fondul singaporez Temasek, Abu Dhabi Investment Authority, precum si grupul chinez CITIC sau fondurile nipone de pensii.