In trimestrul secund al acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 2,2%, cea mai buna perfor­manta dintre tarile zonei euro. In acest context, expertii Institutului de studii economice (DIW) au stabilit ca tara are anual nevoie de minimum o jumatate de milion de emigranti pentru acoperirea cerintelor pietei fortei de munca.

Ger­mania trebuie sa-si modifice politica promovata vizavi de cetatenii straini care cauta un loc de munca, declara, recent, seful DIW, Klaus Zimmermann. Potrivit spuselor sale, pe fondul imbatranirii populatiei, tara se confrunta cu un deficit al fortei de munca. Prin urmare, pentru ca economia sa se dezvolte in mod efi­cient, este nevoie de un flux de emigranti de minimum 500.000 de oameni. Ince­pand din 2015, numarul angajatilor se va reduce anual in Germania cu 250.000 de oameni, a amintit Zimmer­mann. In tota­litate, deficitul acestei piete se va ridica la trei milioane de persoane. Fara forta de munca din afara granitelor, nivelul de trai al nemtilor va scadea, iar varsta de pensionare va trebui ridicata la 70 de ani. Ca atare, se impune elaborarea unor pro­grame pe termen lung care sa faciliteze atragerea fortei de munca straine, dupa modelul celor care func­tioneaza in Australia sau Canada, a exem­plificat directorul DIW. Printre altele, presa germana a anuntat ca guvernul federal intentioneaza sa angajeze in siste­mul educational - scoli si licee - persoane provenite din familii de emigranti. „Die Welt” precizeaza, in acest sens, ca a fost creat un program special, aflat acum in dezbaterea executivului.

Dependenta de exporturi


In alta ordine de idei, potrivit unui studiu alcatuit de agentia Creditreform, cu sediul la Dusseldorf, aproximativ 113.000 de firme din Germania se afla in pragul falimentului. Asta in conditiile in care, in prima jumatate a anului, numa­rul compa­niilor care au dat faliment a crescut cu 2%, pana la 16.500. Expertii cred ca, in cazul unei noi degradari a econo­miei nationale generate de conjunctura globala nefavo­rabila, numarul falime­ntelor va spori considerabil. Creditreform subliniaza, printre altele, ca lucrurile se vor agrava in special in cazul scaderii exporturilor - motorul economiei ger­ma­ne. Drept argu­ment, analistii arata ca in landul Renania de Nord - Westfalia, unde gradul de dependenta al economiei de export este foarte ridicat, numarul falimentelor a crescut in primele sase luni ale anului cu 13%, afectand apro­xi­mativ 5.900 de firme. La capitolul persoane fizice intrate in incapacitate de plata, Creditreform indica 53.864 de cazu­ri, cu 11,6% mai mult decat in primul semestru al anului trecut.