Germania are nevoie să atragă peste 200.000 de specialişti imigranţi, în special din domeniul tehnic, inclusiv din România, a declarat, joi, Anne Ruth Herkes, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei din Germania, într-o dezbatere privind rolul IMM-urilor.,,Guvernul federal are o politică inteligentă de atragere a forţei de muncă calificată. IMM-urile oferă, în prezent, 60% din locurile de muncă. De aceea, oferim o serie de instrumente pentru dezvoltarea acestui sector care se confruntă cu lipsa forţei de muncă bine calificate în interiorul ţării. Acest sector este dezvoltat, în principal, ca o afacere de familie şi din cauza vârstei înaintate a celor rămaşi la conducere, circa 22.000 de IMM-uri vor fi oferite, până în anul 2014, unor noi proprietari', a spus Anne Ruth Herkes.

Garanţiile la creditele de export şi finanţarea activităţii IMM-urilor sunt principalele instrumente care fac ca, în Germania, fiecare a doua astfel de întreprindere să vină cu un produs inovativ dedicat exportului. În România activează 18.000 de companii cu capital mixt, româno-german, majoritate IMM-uri.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, joi, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti, o dezbatere având ca temă 'Investiţii în România - Şansă şi provocare pentru întreprinderile mici şi mijlocii'.