Dupa mai bine de 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, multi considera Stasi nu mai este decat o simpla pagina de istorie. Dar noua tinerii germani vor sa stie ce-a facut politia secreta a fostei RDG cu parintii lor. Un adevar care va iesi la iveala cu ajutorul noilor tehnologii.


Serviciile secrete est-germane au continuat sa functioneze si dupa caderea Zidului. Timp de cateva saptamani, angajatii acestor institutii au distrus documente, care i-ar fi trimis dupa gratii, pe ei si pe agentii lor din strainatate. Dar, scrie BBC intr-un material pe aceasta tema, functionarii est-germani s-au confruntat cu probleme tehnice.

„Stasi a fost o organizatie unde se pastrau documente”, spune Joachim Haussler, de la Departamentul federal pentru studierea arhivelor ministerului securitatii nationale al fostei RDG. Stasi a avut cateva masini pentru distrugerea hartiilor, dar aparatele, fabricate in Germania occidentala, au fost de proasta calitate si s-au stricat repede.

In aceste conditii, angajatii Stasi nu au avut alta solutie decat sa rupa documentele manual, pentru ca, ulterior, sa ie incendiate si distruse cu ajutorul substantelor chimice. Dar si acest plan a esuat: multumea de manifestanti au patruns in birourile Stasi, astfel ca arhivele institutiei au ajuns la dispozitia noilor conducatori ai tarii.

Descifrarea documentelor ruse, spune Haussler, reprezinta „cea mai mare bataie de cap” din lume, pentru ca indeplinirea acestei misiuni presupune rearanjarea a aproape 600 de milioane de bucatele de hartie, unele de dimensiunea unei unghii. La inceput, a fost formata o echipa de experti din Bavaria, care au refacut manual o parte din documentele rupte. O operatiune care, continuata in acest ritm, s-ar fi intins pe sute de ani.

„Ne-a ajutat tehnologia de calcul. Calculatoarele lucreaza mai repede si sunt mai ieftine. Spre deosebire de oameni ei ele pot inmagazina mult mai multe informatii, pot retine infinit mai multe detalii”, a continuat Haussler. Ca atare, a fost creat un computer special, sPuzzler.

Netezit si scanat, fiecare fragment, indiferent de forma si dimensiune, este memorat intr-un file, unde sunt introduse informatii referitoare la culoarea hartiei, eventuale amprente, masina de scris la care a fost intocmit, etc. Dupa care intra in functiune un complicat program matematic, care cauta locul respectivului fragment printre alte milioane de asemenea bucatele.