Germania a reamintit luni preeminenţa parlamentelor naţionale în gestionarea crizei din zona euro, după ce şeful guvernului italian Mario Monti a făcut apel la guverne să nu se lase 'încurcate' de deputaţi, scrie AFP.


'Deciziile guvernelor trebuie să aibă o legitimitate democratică. Cancelarul este conştient că în Germania textele de lege trebuie susţinute de Parlament şi că acesta trebuie să participe la elaborarea lor', a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Georg Streiter, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a afirmat de asemenea că, în Germania, Curtea Constituţională a avut mai degrabă tendinţa în ultimul timp să întărească prerogativele deja importante ale Bundestagului. 'Ar fi bine să se revină la un pic de calm în dezbatere', a mai spus Streiter, precizând de asemenea că Germania nu este decât puţin îngrijorată privind reputaţia Berlinului în Europa.

Într-un interviu apărut duminică în revista germană Der Spiegel, Mario Monti s-a declarat 'îngrijorat' de resentimentul din Italia faţă de Germania, considerată prea arogantă în gestionarea crizei datoriilor. Cotidianul german Il Giornale a publicat vineri pe prima pagină o fotografie cu Angela Merkel ridicând mâna într-un gest menit a reaminti de salutul nazist, sub titul 'Al patrulea Reich'.

Monti a făcut de asemenea apel la ceilalţi şefi de guvern din zona euro să-şi menţină o marjă de manevră în faţa deputaţilor din ţările lor. 'Dacă guvernele se vor lăsa total încurcate de deciziile parlamentelor lor fără a-şi păstra un spaţiu de negociere, Europa riscă mai degrabă să-şi distrugă decât să-şi consolideze integrarea', a spus premierul italian.

Tot luni, ministrul german de externe Guido Westerwelle a afirmat de asemenea că 'controlul parlamentar reprezintă o condiţie prealabilă pentru orice decizie'. 'Avem nevoie de o consolidare şi nu de o slăbire a legimităţii democratice în Europa', a precizat el într-un comunicat. La rândul său, şeful majorităţii conservatoare din Bundestag, Volker Kauder, a subliniat că 'drepturile Parlamentului sau ale parlamentarismului nu trebuie reduse prin întărirea instituţiilor executive în Europa'.