La repetatele indemnuri lansate statelor membre de presedintele Comi­siei Europene, Jose Manuel Barroso, in favoarea unei mai bune coordonari economice si a unei mariri a Fondului de stabilitate (FESF) a zonei euro, Ger­mania a raspuns ca este de acord, dar cu anumite conditii.

Astazi, cu ocazia reuniunii la nivel inalt de la Bruxelles a sefilor de stat si de guvern din UE, Berlinul va deschide dezbaterile legate de viziunea sa asupra a ceea ce trebuie sa reprezinte „ras­pun­sul global” la criza datoriilor suve­rane. Tratativele privind sporirea capacitatii de creditare a FESF (in valoare totala de 750 mld. euro, din care 250 mld. euro reprezinta contri­butia FMI) dureaza deja de cateva saptamani, iar Germania a facut din acest dosar un element-cheie al unei stra­tegii de ansamblu. Berlinul, primul pla­titor la FESF, cu 19,2%, pune pe pri­mul plan solidaritatea, cu conditia de a impune colegilor din zona euro o dis­ci­plina in stil german, singura solutie, in opinia lui, de a ridica nivelul ge­­neral de competitivitate. Detaliind idei­le tarii sale, cancelarul german An­gela Merkel a expus cateva dintre ma­su­rile preco­niza­te pentru a permite re­du­cerea deca­la­jului dintre tarile zonei euro:
  • Suprimarea indexarii automate a salariilor la inflatie, practicata inca de unele state din zona euro, precum Belgia
  • Prelungirea varstei de pensionare in functie de demografie
  • Introducerea mecanismelor de plafonare a datoriei publice in textul Constitutiei
  • Adoptarea unui mecanism de rezolvare a crizelor din sistemul bancar
  • Calcul comun al impozitelor pe societati
De asemenea, Berlinul si Parisul au pro­pus ca liderii statelor din zona euro sa se intalneasca macar o data pe an pen­tru o analiza profunda a situatiei din regiune. Analistii au constatat ten­din­ta de a imparti UE in zona euro si cei­lalti, fapt susceptibil de a genera dis­cutii aprinse.

In opinia Berlinului, pen­tru a avan­sa rapid pe calea redresarii eco­nomice, tarile din zona euro trebuie sa se angajeze unele fata de celelalte.

„Fie­care trebuie sa faca eforturi intr-o direc­tie comuna, iar cei care nu vor intre­prinde nimic vor fi aratati cu de­getul”, au expli­cat responsabilii ger­mani.