Producatorul german de gaz industrial Linde va prelua pentru 4,6 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) grupul american Lincare, specializat in oxigen medical si furnizor de asistenta respiratorie la domiciliu.


Intr-un comunicat, Linde a anuntat semnarea in aest sens a unui acord cu Lincare. Compania germana va finanta operatiunea de preluare cu fonduri disponibile din propria sa trezorerie si cu ajutorul unui imprumut de 4,5 miliarde de dolari, care va fi refinantat prin intermediul unei emisiuni de actiuni si obligatiuni.

Grupul spera ca tranzactia sa fie finalizata in trimestrul trei al anului sau fiscal 2012. La inceputul acestui an, Linde a cumparat deja activitatile de ingrijire la domiciliu ale rivalului sau american Air Products and Chemicals, evaluate la 700 milioane de dolari.

Numarul doi mondial in domeniul gazului industrial, grupul german a afisat anul trecut o cifra de afaceri pe segmentul ingrijiri la domiciliu cu 6%, la 300 milioane de dolari. La randul sau, Lincare a degajat in 2011 o cifra de afaceri de 1,85 miliarde de dolari, in crestere anuala de 10,7%.

Pe fondul imbatranirii populare si ca urmare a reducerilor de cheltuieli operate de spitale, piata ingrijirilor la domiciliu a progresat de la 6% la 9% in ritm anual. In raportul sau pe 2011, Lincare preizeaza ca numara peste 800.000 de clienti in Statele Unite si in Canada, estimand ca piata americana din acest sector reprezinta anual aproximativ 6 miliarde de dolari cifra de afaceri.