Pretul energiei electrice trazactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) de pe bursa de energie OPCOM a atins de cateva zile incoace niveluri record. "Cererea este mare iar oferta e scazuta", sustine Ioan Lungu, seful Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania.

In ultimele zile pretul unui MWh tranzactionat pe OPCOM a ajuns la 400 de lei, cea mai mare valoare atinsa vreodata pe bursa. In urma cu un an de zile, curentul nu depasea 220 lei/MWh.

"Acest nivel record se datoreaza cererii mari si ofertei mici. Hidroelectrica nu produce la capacitate maxima si din cauza asta s-a dat drumul la termocentrale. In plus, productia centraleleor eoliene a scazut in ultimele zile din cauza ploii cu gheata si depunerii de chiciura. Din cauza frigului, consumul de gaze necesar incalzirii este suplimentat de curentul electric", a declarat pentru Fin.ro Ioan Lungu.

Fata de perioada similara a anului trecut, cantitatea pusa in vanzare pe bursa OPCOM crescut cu 20%. Aceasta crestere a coincis cu lipsa apei de pe Dunare si scaderea nivelului apelor in lacurile de acumulare au dus la diminuarea cu pana la jumatate a productiei hidro si instituirea starii de forta majora pe contractele Hidroelectrica. Echilibrarea s-a facut prin suplimentarea productiei la centralele electrice pe carbune. Termocentralele au un cost de productie aproape dublu fata de Hidroelectrica.

Daca firmele care cumpara curent de pe piata libera sunt supuse unor costuri suplimentare exista insa si presiuni pe pretul reglementat, cel platit de populatie. Decizia unei eventuale cresteri a tarifului o va lua Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).