Valul de geruri care a traversat Europa a efectat in mod deosebit sud-vestul Balcanilor, unde, din Muntenegru pana in Kosovo, abundentele caderi de zapada au paralizat transporturile si au facut noi victime.


In ultimele saptamani, peste 500 de persoane si-au pierdut viata in Europa din cauza valului de frig.

Cel putin doua persoane au decedat sambata intr-o avalansa care s-a abatut asupra orasului Restelia, in sudul Kosovo. Aproape 12 case, dintre care numai doua erau locuite, au fost ingropate sub nameti.

In Muntenegru, guvernul a impus stare de urgenta, zapada blocand sosele si caile ferate in aproape toata tara. Din cauza gerului trei persoane au murit in aceasta tara. Alte 50 au ramas timp de doua zile intr-un tren in nordul Muntenegrului.

Stare de urgenta a fost decretata inclusiv in Serbia, unde 19 persoane si-au gasit moarte din cauza acestei ierni siberiene. Peste 2.000 de uzine si-au incetat activitatea pentru a limita consumul de electricitate furnizat de centralele pe carbune, centralele hidroelectrice fiind, partial, scoase din functiune din cauza inghetului.

Autoritatile au decis inchiderea tuturor institutiilor scolare pana la 20 februarie. Navigatia a fost suspendata pe Dunare si pe Tisa.

In Polonia, 20 de persoane au pierit in cursul ultimelor 24 de ore, ridicand la 100 numarul total al mortilor in aceasta tara.