Reluarea exporturilor de carne de porc ar fi un balon de oxigen pentru „industria” autohtona a producatorilor de carne de porc, altfel riscam sa nu ne mai putem reveni mult timp de acum incolo, sustine presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. „Opozitia fata de ridicarea interdictiei de export extra si intracomunitar este foarte mare, dar dupa parerea mea, daca aceasta opreliste nu va fi eliminata, am putea pune cruce pe producatorii romani”, ne-a declarat Caruz.

Deprecierea situatiei financiare a produ­catorilor din domeniu este evidenta. De la inceputul anului aproape 30% din firmele specializate au intrat in faliment, iar numarul de porcine a scazut cu 400.000, declara prese­dintele patronatului, si asta in conditiile in care „noi suntem concurati neloial de catre restul producatorilor europeni”.  

Ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS), publicate ieri, arata ca numarul porcinelor din Romania a scazut cu 2,2%, la 4,7 milioane, la 1 mai 2010 fata de 1 mai 2009. Efectivele de porcine au inregistrat scaderi, atat la total, cat si la efectivul matca (scroafe de prasila - n.r.), unde reducerea a fost de 1,8%, la 360.328 de capete.

Costurile prea mari duc la sacrificari

 
Totodata, in ultimul an, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 6,5%, respectiv cu 2,8%. Gheorghe Caruz pune aceste scaderi pe seama sacrificarii turmelor de baza. „Oamenii nu mai pot mentine turmele, inclusiv efectivul de matca, din cauza scumpirii costu­rilor cu hrana, tratarea medicamentoasa etc.”.

Consumul anual in Romania se ridica la aproximativ 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 70% din importuri. Producatorii sustin ca procentul de carne vanduta la intern din productia locala ar putea creste numai daca se va ridica bariera de pe exporturi. „Dupa ce vom incepe sa-i concuram pe producatorii straini la ei acasa, am putea vorbi despre o renastere a productiei locale. Avem produse de mai buna calitate si mai gustoase. Chiar daca ale noastre sunt mai scumpe, vor fi cautate pe piata europeana si in felul acesta putem si noi sa ne dezvoltam”, sustine Caruz.

El aminteste ca, in pofida majorarii cos­turilor de productie, in ultimii ani producatorii romani au scazut continuu pretul la carne.

„In 2004 vindeam un kg de carne de porc cu 9,8 lei, iar acum pretul la producator este de 7,5 lei/kg. Totodata, costurile energetice au crescut din 2004 de cinci ori, la fel si cele cu furajele si medicamentele pentru cresterea animalelor. Practic, avem un plus de 200 euro/tona de carne costuri suplimenatre fata de competitorii nostri europeni, care, in treacat fie spus, continua sa beneficieze de subventii ascunse importante”, declara Gheorghe Caruz.

Comisia Europeana inca nu s-a decis in ceea ce priveste ridicarea interdictiei impuse Roma­niei de reluare a exporturilor de carne de porc. Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc spune ca interdictia a afectat si exporturile extracomunitare ale Romaniei. „Nu putem vinde nici in Rusia sau Ucraina, desi avem cereri”, adauga acesta. Din cauza pestei porcine, livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti pentru pietele din Uniunea Euro­peana, au fost interzise din anul 2003.

Elvetia interzice importul de cai din Romania


Dupa porci, nici caii din Romania nu par sa fie pe „gustul” europenilor. „Elvetia a interzis importul cailor de provenienta romaneasca. Focarele de anemie infectioasa ecvina care se gasesc in prezent in Romania sunt motivul deciziei. Inspectiile organismelor de control ale Uniunii Europene au relevat lacune in masurile de protectie luate de Romania”, a anuntat Administratia Federala elvetiana. In anumite cazuri, pot fi facute exceptii cu avizul Biroului veterinar federal.