SC Ghitta SRL, unul dintre cei mai mari procesatori si distribuitori de produse din carne din nordul Romaniei, aflat in procedura de insolventa, isi va redresa activitatea, prin implementarea unui plan de reorganizare, a anuntat Casa de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al societatii. Acesta va asigura acoperirea creantelor creditorilor (in cuantum de aproximativ 26 milioane de lei) intr-o masura mult mai ridicata fata de o eventuala procedura de faliment, potrivit reprezentantilor CITR. In vederea reorganizarii activitatii, Ghitta a apelat deja la restructurari, reducerea costurilor si optimizarea retelei de magazine proprii.
 
SC Ghitta SRL a cerut Tribunalului Maramures deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva acesteia, depunand in acelasi timp si intentia de reorganizare, in data de 6 mai 2011. Data depunerii planului de reorganizare depinde de evolutia procedurii la instanta de judecata, respectiv de solutionarea eventualelor contestatii la tabelul preliminar al creantelor, insa societatea a luat deja primele masuri pentru a-si redresa activitatea si a pregati astfel implementarea planului de reorganizare ce va fi propus.
 
Astfel, a fost analizata detaliat fiecare faza a activitatii desfasurate, in vederea identificarii acelor elemente care produc societatii pierderi. Analiza a fost urmata de restructurari, de reducerea costurilor efectuate, de imbunatatirea activitatii de marketing a societatii si de extinderea si dezvoltarea retelei de magazine proprii (concomitent cu inchiderea acelora care erau neprofitabile). Toate aceste masuri, care vor fi continuate prin planul de reorganizare, au ca scop dezvoltarea si cresterea retelei de clienti, pentru a se putea valorifica potentialul de productie al societatii. De asemenea, vor fi vandute acele bunuri ale companiei care nu sunt necesare activitatii acesteia, respectiv conducerea societatii ramane deschisa la modificarea structurii asociatilor, prin intrarea unui investitor in societate.
 
Principala cauza pentru intrarea in insolventa a fost reprezentata de impactul crizei economice asupra activitatii societatii. Astfel, a avut loc o scadere considerabila a vanzarilor din cauza lipsei de lichiditati existente pe piata, pe baza scaderii considerabile a puterii de cumparare a populatiei. De asemenea, la acest motiv se adauga si cresterea preturilor la utilitati, respectiv imposibilitatea recuperarii unor datorii de la clientii societatii.