GlaxoSmithKline a acceptat sa plateasca 3 miliarde de dolari pentru inchiderea unor investigatii in Statele Unite referitoare la comercializarea ilegala a unor medicamente si la fraudarea programului Medicaid destinat familiilor cu venituri mici.


Penalizarea include si acuzatiile referitoare la medicamentul Avandia, destinat tratarii diabetului, care a adus grupului britanic venituri uriase, dar a carui folosire implica riscuri cardiace majore, relateaza Bloomberg.
Acordul de stingere a investigatiilor este cel mai mare din istoria companiei. Negocierile referitoare la termenii acordului vor fi finalizate anul viitor, se arata intr-un comunicat al grupului britanic. Costul va fi acoperit prin provizioanele constituite deja de Glaxo si vor fi platite din resursele proprii ale companiei.

Glaxo se apropie astfel de sfarsitul unor investigatii care dureaza de mai multi ani. Grupul a alocat pentru inchiderea anchetelor 2,2 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde de dolari), in ultimul trimestru al anului trecut, in anticiparea unui acord.

Dupa plata penalizarilor, Glaxo va mai avea la dispozitie 1 miliard de lire sterline din provizioanele totale de 2,9 miliarde de lire sterline constituite pentru litigii de acest tip si nu a hotarat ce va face cu banii.

,,Acordul trage o linie de final unei saga juridice de 10 ani si elimina mari incertitudini referitoare la problemele companiei in justitie", a declarat Gbola Amusa, analist la UBS in Londra. Penalizarea acceptata de Glaxo este mai mare decat cea de 2,9 miliarde de euro pe care grupul Pfizer a platit-o in 2009 in legatura cu comercializarea calmantului Bextra si a altor medicamente.
Acordul legat de Bextra a fost la data respectiva cel mai mare acord de stingere a unui litigiu cu o companie farmaceutica din istoria SUA.