Glencore si partenerii sai, Richardson International si Agrium vor prelua specialistul canadian in exportul de grane, Viterra, cu 4,7 miliarde de euro.


Nici o clipa de ragaz pentru Glencore. In paralel cu negocierea unei fuziuni de 36,5 miliarde de dolari cu Xstrata, gigantul comertului mondial cu materii prime a anuntat incheierea unui acord in vederea realizarii altei mari achizitii.

Este vorba de preluarea grupului Viterra, intreprindere canadiana specializata in stocarea si exploatarea cerealelor. Tranzactia valorifica Viterra la 6,1 miliarde de dolari canadieni, sau 4,7 miliarde de euro. Ea ofera o prima de 48% la cursul de inchidere a cotatiilor bursiere din 8 martie.

Glencore nu va plati intreaga factura, care va fi suportata in comun cu alte doua grupuri canadiene, producatorul de ingrasaminte Agrium si casa de brokeraj Richardson. Ultimele doua vor primi anumite active ale Viterra

Cu aceasta achizite, Glencore isi va consolia pozitia pe piata materiilor prime agricole. Axat in special pe mine si metale, grupul elvetian a avut pana acum o prezenta relativa in lumea agricola, concentrata cu precadere pe zahar, cereale si bumbac. O bransa care i-a asigurat in 2011 o cifra de afaceri de 17,1 miliarde de dolari, cu o pierdere operationala de 47 milioane.

La randul ei, societatea Viterra a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 11,8 miliarde de dolari si un excedent de exploatare de 678 milioane.