Giganţii de pe piaţa energetică sunt încă prinşi în lupta pentru potenţialele bogăţii care se ascund în Oceanul Arctic: cele 90 de miliarde de barili de petrol şi gaze naturale promise într-un studiu al US Geological Survey emis în 2008. Recent, însă, Christophe de Margerie, directorul companiei energetice Total, a renunţat la ideea de a fora în zona arctică în căutarea aurului negru. Motivul? Riscul unei scurgeri în Oceanul Arctic era pur şi simplu prea mare, a mărturisit de Margerie, potrivit telegraph.co.uk.

Total, una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, a devenit astfel primul gigant al industriei petroliere care şi-a manifestat public dezacordul cu privire la exploatarea petrolului din zona arctică. Îngrijorarea companiei are la bază impactul asupra mediului înconjurător în cazul unei scurgeri de petrol.

Resursele preţioase de aur negru ale lumii se află adesea în locuri greu accesibile şi prezintă o provocare nu doar din punct de vedere tehnic sau politic, ci mai ales datorită mediului. În timp ce mulţi dintre colegii lui Christophe de Margerie nu sunt de acord cu afirmaţia lui potrivit căreia nu ar trebui să se facă niciun foraj, foarte puţini dintre ei ar nega certitudinea unui dezastru ecologic în cazul unei scurgeri de ţiţei. Pentru mediul înconjurător şi companiile implicate, o astfel de situaţie ar fi catastrofală.

În mediul arctic din apropierea Alaskăi, unde grupul energetic Royal Dutch Shell a început forajele acum o lună, temperaturile scad adesea până la minus 20 de grade în timpul verii, iar vânturile puternice mută blocuri întregi de gheaţă. Iarna, când oceanul nu vede lumina zilei decât pentru câteva ore, se formează gheaţă, care face zona inaccesibilă. Mediul ostil şi izolat al lumii arctice ar fi o provocare fără precedent în eventualitatea unei intervenţii de curăţare a unei pete de ţiţei.

Grupurile care militează pentru protecţia mediului s-au opus de la bun început programelor de dezvoltare petrolieră în zona arctică, avertizându-i pe investitori că ecosistemul este prea fragil pentru a suporta chiar şi o scurgere mică de petrol. Cu toate acestea, tentaţia este prea mare pentru giganţii industriei petroliere. Oceanul Arctic va rămâne arena în care se vor confrunta cei cu suficient capital pentru a rezista într-o zonă unde infrastructura aproape că nu există şi costurile de dezvoltare sunt foarte mari.

Citeşte şi:

Viitorul razboi rece cu Rusia

Bulgaria s-a decis: Nu va finanta proiectul South Stream

Ce echipamente de 1,2 mil euro a achiziționat Petrom pentru IGSU

Kazahii au terminat modernizarea Petromidia. Au cea mai mare rafinarie din tara