Philip Gordon afirmă că partea americană se aşteaptă ca liderii români să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim, referindu-se la referendum, şi că SUA doresc parteneriatul cu România, care ar fi însă greu de aplicat dacă ar exista semne de întrebare privind procesele democratice.


Întrebat dacă Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din România, oficialul SUA a declarat că ţara sa îşi doreşte un parteneriat puternic între cele două state. "Am stabilit recent acest Parteneriat şi vrem să îl vedem funcţionând în continuare", a spus Gordon. El a menţionat însă că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.

Oficialul american a mai spus că nu a discutat despre posibilitatea mutării scutului antirachetă din România, iar partea americană doreşte continuarea proiectului de la Deveselu. El a declarat că oficialii de la Bucureşti cu care a discutat au exprimat aceeaşi poziţie, iar nimeni nu doreşte stoparea proiectului.

Gordon a menţionat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană aşteaptă de la ei respectarea legii şi a independenţei instituţiilor. "Ne aştepăm la respect pentru instituţiile independente, ne aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă şi de imixtiuni să fie anchetate şi rezolvate şi ne aşteptăm ca liderii de la Bucureşti să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (...)", a spus Gordon.

El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un "validator" extern. "Câteodată ajută să aduci un validator extern. Am discutat despre acest rol, pe care Comisia de la Veneţia ar putea să îl joace", a spus Gordon.Oficialul american a menţionat că a discutat şi cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu, despre scenariul în care acesta s-ar întoarce la Cotroceni, menţionând, de asemenea, importanţa respectării independenţei instituţiilor şi a funcţionării statului de drept, indiferent de contextul politic.